Наукові конференції України, VІI інтернет-конференція молодих учених «Генетика та селекція сільськогосподарських рослин – від молекули до сорту»

Розмір шрифту: 
ОЦІНКА ГЕНЕТИЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ЦЧС ЛІНІЙ БУРЯКІВ ЦУКРОВИХ УМАНСЬКОЇ СЕЛЕКЦІЇ В СИСТЕМІ ЕКОЛОГІЧНОГО СОРТОВИПРОБУВАННЯ «БЕТАІНТЕРКРОС»
С. Г. ТРУШ, О. О. ПАРФЕНЮК, Л. О. БАЛАНЮК, В. М. ТАТАРЧУК

Остання редакція: 2024-09-26

Тези доповіді


Одним з перспективних шляхів підвищення ефективності роботи галузі цукро виробництва є створення високопродуктивних, адаптованих до умов довкілля одноросткових гібридів буряків цукрових на ЦЧС основі. Особливо вагомо вплив генотипу рослин, а зокрема їх адаптивний потенціал проявляється в останні роки за умов глобального потепління, коли мають місце помітне підвищення температури повітря і ґрунту, тривалі бездощові періоди. Такі погодні умови призводять до стресового стану рослин буряків цукрових і різкого зниження їх продуктивності, поширення хвороб і шкідників, погіршення якості продукції. Саме тому проблема створення нового вихідного матеріалу для селекції комбінаційно-здатних батьківських компонентів та високопродуктивних гібридів буряків цукрових на стерильній основі є досить актуальною.

Метою дослідження було вивчення генетичного потенціалу ЦЧС ліній та створення високопродуктивних гібридів буряків цукрових на стерильній основі.

Експериментальні дослідження проведено на Дослідній станції тютюнництва ННЦ «ІЗ НААН» та мережі наукових установ Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН. До польових дослідів було залучено сім одноросткових ЦЧС ліній селекції ДСТ ННЦ «ІЗ НААН» і 13 багаторосткових запилювачів селекції наукових установ-співвиконавців програми «Бетаінтеркрос». Створення пробних гібридів буряків цукрових виконано за схемою топкросу. Оцінку продуктивності створених гібридів проведено в сортовипробуваннях семи дослідно-селекційних станцій, розташованих у різних еколого-географічних зонах України. Сортовипробування гібридів проведено методом рендомізованих блоків за загальноприйнятою методикою.


Full Text: PDF