Остання редакція: 2017-08-04
Тези доповіді
Овочівництво в Україні стало високорозвинутою галуззю. Поряд з ростом урожайності спостерігається постійне розширення овочевого різноманіття за рахунок власного виробництва та імпорту. Серед них дуже цінними є бобові культури, як важливе і дешеве джерело білку, на який бідний сучасний раціон людини.
В овочівництві України в даний час вирощують лише невелику кількість видів з родини Бобові (Fabaceae). В основному це квасоля овочева, горох овочевий і, дуже рідко, біб овочевий. Навіть серед цих видів овочівники поки що не повністю їх використовують для різних напрямів використання, в т.ч. для одержання недостиглого насіння, на зелені боби-лопатку та ін. Світове різноманіття культурних овочевих бобових дуже велике і нараховує понад 40 видів. Овочівники вирощують досить багато видів – квасолю багатоквіткову і лімську, горох цукровий, доліхос, тетрагонолобус, біб овочевий, гуньбу (пажитник, або грибна трава), вігну овочеву та багато інших.