Остання редакція: 2017-08-04
Тези доповіді
Борошниста роса пшениці – одне з шкідливих захворювань цієї культури, яке щороку призводить до значного зниження врожаю у різних регіонах країни. Залежно від вирощуваних сортів і кліматичних умов року втрати урожаю від борошнистої роси становлять до 10 – 55% врожаю. Шкідливість захворювання залежить від часу інфікування посівів. При сильному ураженні сходів останні слабшають, можуть загинути, знижується густота стояння рослин. Ураження у фазі кущіння викликає затримку розвитку кореневої системи, знижується кількість пагонів і відповідно – кількість колосків надалі. При розвитку борошнистої роси на подальших фазах погіршується налив зерна, падає загальний врожай, знижується співвідношення вуглеводів і білків у зерні, що відображається на його якості.
Поряд із системою інтегрованого захисту посівів і агротехнічних прийомів, які забезпечують захист проти патогена, велика роль належить питанням добору і впровадження у виробництво стійких і толерантних до хвороб сортів.