Остання редакція: 2017-08-04
Тези доповіді
В умовах сучасного с.-г. виробництва дефіцит рослинних білків в кормових раціонах різко знижує продуктивність тваринництва. Цінність гороху, як однієї з основних зернобобових культур у всіх регіонах України, обумовлюється саме високим умістом протеїну в зерні, збалансованістю його за амінокислотним складом та достатньо високим рівнем врожайності. В перерахунку на одну кормову одиницю зерно гороху містить біля 150 г перетравного протеїну, що більше, ніж у ячменю, кукурудзи, вівса майже в 2 рази.
Основна увага більшості селекціонерів гороху на сучасному етапі розвитку селекції приділяється створенню сортів нових морфотипів, які відзначаються потенційно кращою технологічністю при збиранні, що значно знижує можливі втрати. Але мало хто веде селекцію гороху посівного на збільшення протеїну в зерні, рівень якого ще далеко не сягнув його потенційноможливості. Насіння гороху здатне накопичувати до 38% сирого протеїну, в той час як його середній вміст в більшості сортів не перевищує 24%, що відкриває значні перспективи селекції за даним напрямком.