Остання редакція: 2017-08-04
Тези доповіді
В Україні накопичено виробничий досвід з вирощування пшениці озимої та сконцентровано великий науковий потенціал із її селекції. Практично лише цієї культури сорти і технології Україна не купує за кордоном. Так, в Реєстрі сортів рослин України придатних для поширення в Україні на 2012 рік зареєстровано 260 сортів пшениці озимої, з яких 242 – м′якої, 16 сортів – твердої, по одному сорту – дворучка і шарозерна. Із 242 сортів пшениці озимої м′якої 79%, а твердої та дворучки – 100% вітчизняної селекції.
Найбільш значним і дешевим чинником підвищення врожайності є створення нових продуктивніших сортів із підвищеним рівнем адаптивності до екстремальних умов довкілля та впровадження їх у виробництво. Для сортів пшениці озимої найціннішими властивостями, що визначають рівень такої адаптивності є:
- для Степу (з недостатньою вологістю та частими безсніжними зимами) – посухо-, жаро- і морозостійкість, стійкість до бурої іржі, кореневих гнилей та інших хвороб;
- для Лісостепу – зимостійкість, стійкість до вилягання, ураження кореневими гнилями, бурою іржею, септоріозом, слабка реакція на строки сівби;
- для Полісся – зимостійкість, стійкість до підвищеної кислотності, ураження бурою іржею, септоріозом, кореневими гнилями.
Поряд з відміченими властивостями найважливіші вимоги для сортів у всіх зонах є їх низька енергоємність витрат на вирощування та висока якість зерна.