Остання редакція: 2017-08-04
Тези доповіді
Хмелярство – важлива складова сільського господарства багатьох країн світу, у тому числі України. Його продукцію використовують традиційно для броварництва, але завдяки наявності унікальних біоактивних компонентів хміль використовується також у харчовій, медичній, фармакологічній промисловості.
Результати досліджень молекулярно-генетичного поліморфізму різних фракцій геному хмелю та розроблені на їх основі молекулярні маркери успішно впроваджено в селекцію цієї культури для ідентифікації сортів та нового селекційного матеріалу, контролю аутентичності та генетичної чистоти сортів, маркерного добору носіїв певних генів агрономічно важливих ознак, визначення сомаклональної варіабельності та генетичної
стабільності, генетичного картування, детекції та діагностики патогенів.
За типом сировини хміль поділяють на гіркий та ароматичний. Характеристикою сорту є співвідношення гірких кислот та пренілфлавоноїдів у складі шишок хмелю. Гіркі сорти містять більше гірких кислот, ароматичні – більше пренілфлавоноїдів та їх похідних.