Наукові конференції України, Перша мпк «Стан і перспективи формування сортових рослинних ресурсів в Україні»

Розмір шрифту: 
Наукові здобутки по сортовій селекції гарбуза в ДДС ІОБ НААН
I. І. Колесник

Остання редакція: 2017-08-04

Тези доповіді


Гарбуз – цінна харчова, кормова і агротехнічна рослина, багата на цукри, каротин, комплекс вітамінів (м’якуш), білок і олію (насіння). В українському сортименті представлені сорти всіх трьох найбільш поширених в світі видів культурного гарбуза: гарбуз звичайний або твердокорий (Cucurbita pepo L.), гарбуз крупноплідний або волоський (Cucurbita maxima Duch.) і гарбуз мускатний (Cucurbita moschata Duch.).

У Реєстрі сортів рослин України, придатних для поширення, значну частку (близько 40%) займають сортові ресурси селекції Дніпропетровської дослідної станції. На даний час зареєстровано 12 сортів. Характерною особливістю селекційної роботи на станції була і залишається переважно сортова селекція по різних напрямках, направлена на підвищення врожайності гарбуза (Український багатоплідний, Народний), покращення смакових і технологічних якостей (національний стандарт Славута, Ждана, Полянин), створення кущових сортів, придатних до механізованого збирання плодів з високою насіннєвою продуктивністю (Валок, Світень, Лель), селекція голонасінних форм олійного призначення (Гамлет, Маслянка). Методом внутрішньовидової гібридизації в 2008 році створено чотири нові сорти гарбуза, три з них зареєстровано в 2010 році. Сорт Маслянка випробовується.


Full Text: PDF