Наукові конференції України, Перша мпк «Стан і перспективи формування сортових рослинних ресурсів в Україні»

Розмір шрифту: 
Особливості формування якості зерна різних сортів пшениці озимої в умовах північного Степу України
І. І. Гасанова, Н. Л. Криворучко

Остання редакція: 2017-08-04

Тези доповіді


В умовах північного степу України в 2011 році вивчали особливості формування якості зерна сортів пшениці озимої різних оригінаторів. сорти Антонівка, Заможність, Скарбниця, Литанівка (Селекційно-генетичний інститут), Зіра (Інститут сільського господарства степової зони), Лист 25, Апогей Луганський (Луганський інститут АПВ), Шестопалівка (“Бор”, Одеса), Фаворитка, Сонечко (Інститут фізіології рослин і генетики, Миронівський Інститут пшениці ім. В. М. Ремесла), Розкішна (Інститут рослинництва ім. Юр’єва), Нота, Краснодарська 99, Ювілейна 100, Єсаул (Краснодарський науково-дослідний інститут пшениці) висівали по попереднику чорний пар. слід зауважити, що більшість сортів сильні за якістю, окрім наступних: Заможність, Зіра, Лист 25 та Фаворитка, які занесені до Державного реєстру сортів рослин як цінні. При виконанні дослідів користувалися загальноприйнятими методиками б. А. Доспєхова (1985) і методичними порадами ВНДІ кукурудзи (1983). Показники якості визначали згідно існуючих стандартів та загальноприйнятих методик.

Агрометеорологічні умови 2010-2011 вегетаційного року для пшениці озимої в цілому були сприятливими. По кращих попередниках був сформований достатньо вагомий урожай, а після непарових, де більшою мірою відчувався дефіцит вологи в ґрунті у весняно-літній період, відмічався недобір зерна. слід зауважити, що посушливі явища в період формування та молочної стиглості зерна спричинили його недостатній налив, і, як наслідок, зменшення натури, зростання частки невиповненого (щуплого, мілкого) зерна. Порівняно з попередніми роками відмічається зниження маси 1000 зерен на 3-5 г.


Full Text: PDF