Наукові конференції України, Перша мпк «Стан і перспективи формування сортових рослинних ресурсів в Україні»

Розмір шрифту: 
Варіювання рівня продуктивності ячменю ярого та вівса в степу України
А. Д. Гирка, О. Г. Андрейченко, І. О. Кулик

Остання редакція: 2017-08-04

Тези доповіді


В Україні створено багато цінних сортів ячменю ярого та вівса, які повністю можуть забезпечити виробництво продовольчим і фуражним зерном та пивоварною сировиною. сучасні сорти здатні формувати вагомі врожаї, а при чіткому дотриманні технології вирощування середні врожаї їх в Україні можуть сягати 4,0-6,0 т/га, як це є в Європейських державах. Характерною рисою виробництва зерна ячменю ярого та вівса в Україні завжди були варіювання рівня врожаїв і валових зборів зерна через несталість умов вирощування. Тому, в центрі уваги селекційних і технологічних програм по цих культурах завжди переважали завдання, спрямовані на підвищення і стабілізацію врожаїв. Важливого значення при цьому набувають демонстраційні полігони, які закладаються щорічно.

Метою наших досліджень було виявити вплив погоднокліматичних умов на ступінь реалізації генетичного потенціалу продуктивності різних сортів ячменю ярого та вівса. Об’єктом дослідження були біологічні властивості, господарсько-цінні ознаки та адаптивний потенціал сортів ячменю ярого і вівса. Дослідження проводили на ерастівській дослідній станції ДУ ІСГСЗ НААН України впродовж 2009-2011 рр. згідно загальновідомих методик і рекомендацій. В дослідах висівали сорти ячменю ярого та вівса різних селекційних центрів.


Full Text: PDF