Наукові конференції України, Перша мпк «Стан і перспективи формування сортових рослинних ресурсів в Україні»

Розмір шрифту: 
Селекція картоплі на придатність до промислової переробки
У. І. Недільська, В. Я. Хоміна, Р. В. Ільчук

Остання редакція: 2017-08-07

Тези доповіді


У вирішенні завдань сучасного рослинництва центральне місце належить селекції, створенню і використанню нових сортів різного цільового призначення. Сорти – найбільш ефективні і доступні засоби підвищення врожайності і якості продукції, забезпечення стабільних урожаїв за екологічних умов, що змінюються. Внесок селекції в підвищення врожайності за останні десятиліття оцінюється в 50%, а з урахуванням клімату, що змінюється, роль її зростатиме.

Вимоги сільськогосподарського виробництва до створюваних сортів картоплі постійно зростають і на найближчу перспективу містять не лише високу і стабільну продуктивність, але й відмінні товарні характеристики, поживну цінність, придатність до тривалого зберігання і промислової переробки. Поєднання в одному сорті максимальної кількості ознак і оптимальних господарсько-біологічних властивостей є складним завданням, але вирішуваним на основі залучення до селекційного процесу різноманітного генетичного матеріалу, глибокого розуміння закономірностей спадковості і мінливості ознак, вдосконалення методів оцінки і схеми селекційного процесу.


Full Text: PDF