Наукові конференції України, Перша мпк «Стан і перспективи формування сортових рослинних ресурсів в Україні»

Розмір шрифту: 
Волинський сорт жита озимого Княже
В. В. Ничипорук, В. М. Плакса

Остання редакція: 2017-08-07

Тези доповіді


В Україні жито озиме серед зернових продовольчих культур за площею займає друге місце після пшениці озимої. Найбільші площі жито озиме займає на Поліссі, а саме: у Волинській, Рівненській, Житомирській областях, де переважно легкі дерновопідзолисті ґрунти. У Волинській області під урожай 2010 року було засіяно 31,9 тис. га., 2011 року – 30,7 тис. га., тоді як під урожай 2012 року – 35,2 тис. га.

В світовому виробництві зерна на долю жита озимого припадає біля 236 млн. тонн. Середня світова врожайність жита знаходиться на рівні 2,2 т/га. В Україні показник середньої врожайності становить – 2,0-3,0 т/га (у Франції – 4,0 т/га, Німеччині – 4,5 т/га). Проте при повній реалізації біологічного потенціалу, урожайність жита озимого може становити близько 10,0 т/га.

Не малу роль відіграє селекція у поширенні даної культури. Це підвищення продуктивності існуючих, а також створення нових високо продуктивних сортів, пристосованих до умов сучасного сільського господарства.


Full Text: PDF