Наукові конференції України, Перша мпк «Стан і перспективи формування сортових рослинних ресурсів в Україні»

Розмір шрифту: 
Жовтий кормовий люпин – Світязь
В. М. Плакса, В. В. Яблонська

Остання редакція: 2017-08-07

Тези доповіді


В умовах Західного Полісся люпин жовтий – традиційна культура, яка відіграє значну роль у підвищенні родючості ґрунту без затрат на органічні та мінеральні добрива, а також є цінним джерелом високобілкових кормів, збалансованих за амінокислотним складом. Ґрунтово-кліматичні умови зони вирощування сприятливі для вирощування цієї культури. Проте поширення таких хвороб на рослинах люпину, як фузаріоз та антракноз призвели до значного скорочення його посівних площ.

Не можна недооцінювати роль люпину як попередника під інші культури, а також його властивості підвищувати родючість ґрунту. Люпин – культура, яка забезпечує задовільні врожаї без внесення добрив, оскільки засвоює фосфор з важкодоступних сполук орного та підорного шарів ґрунту в межах 130-233 кг, а біологічно чистого азоту – 50-100 кг/га фіксує з повітря при допомозі бульбочкових бактерій і лишає його в ґрунті для наступних культур сівозміни.


Full Text: PDF