Наукові конференції України, Перша мпк «Стан і перспективи формування сортових рослинних ресурсів в Україні»

Розмір шрифту: 
Придатність коренеплодів селери різних сортів для сушіння
О. В. Завадська

Остання редакція: 2017-08-07

Тези доповіді


В останні роки селера – одна з найпоширеніших овочевих культур, яку використовують для сушіння. суха її сировина входить до складу приправ, які додають до супів, соусів, паст, підлив тощо. якість сушеної продукції значно залежить від якості вихідного матеріалу. Тому, одним із завдань наших досліджень був підбір за комплексом біологічно-цінних та господарських показників сортів селери для сушіння.

Для досліджень відібрали вісім сортів селери, а саме: Eдвард (країна-виробник Польща), Яблучна (Росія), Грибовська (Росія), Праген Ризен (Німеччина), Алабастер (Німеччина) Монарх (Нідерланди), Чорномор (Україна), Цілитель (Україна). як контроль вибрали сорт Едвард, включений до Реєстру сортів рослин у 2003 р. Коренеплоди вирощували на колекційних ділянках кафедри овочівництва навчально-дослідного саду НУБіП України, який розміщений у північній частині Лісостепу України на дерново-середньоопідзолених ґрунтах. якість свіжої та сухої продукції коренеплодів та безпосередньо дослідне сушіння здійснювали науково-навчальній лабораторії кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика.


Full Text: PDF