Наукові конференції України, Перша мпк «Стан і перспективи формування сортових рослинних ресурсів в Україні»

Розмір шрифту: 
Сучасні дослідження сорту огірка Ніжинський місцевий
В. М. Несин, О. В. Позняк, Н. І. Птуха

Остання редакція: 2017-08-07

Тези доповіді


Ніжинські огірки, завдяки високим смаковим якостям у засолці, стали добре відомими і популярними у світі. Вперше вони з’явилися на околиці ніжина ще на початку ХVII століття. Протягом чотирьох століть під дією кліматичних умов та цілеспрямованої народної селекції на засолювальні якості сформувалась цінна популяція, з якої взяв початок, зокрема, сорт ніжинський місцевий. В майже 200-річній історії вирощування цього сорту огірка було багато випадків, коли поставала загроза його існуванню. це і погодні катаклізми, і соціальні зміни у суспільстві. Втрачалися сортові особливості – через перезапилення, ураження хворобами і недостатній рівень ведення насінництва. В 1985 р. розпочався занепад огіркового виробництва в зоні у зв’язку з поширенням пероноспорозу: сорт виявився не стійким до даного захворювання. на початку нинішнього століття сорт у промислових масштабах не вирощувався. З самого початку діяльності Дс «Маяк» ІОБ НААН (з 1974 р.) згідно тематичних планів проводилась науково-дослідна робота з сортом огірка народної селекції ніжинський місцевий по вивченню різноманітних аспектів: морфологічно-біометричний опис сортопопуляції, розробка елементів технології, підтримання сорту у чистоті, селекційно-насінницька робота тощо. У 2005 р. сорт огірка ніжинський місцевий зареєстрований в національному центрі генетичних ресурсів рослин України (свідоцтво про реєстрацію зразка генофонду рослин в Україні №177). Важливим етапом в сучасних умовах є реєстрація сорту в Державному Реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні. це пов’язано з тим, що відповідно до чинного законодавства сорти, які не внесені в Реєстр, не можуть вирощуватись на території України. В 2009 році до Державної служби з охорони прав на сорти рослин подана Заявка на реєстрацію сорту і визнання Дс «Маяк» ІОБ НААН його підтримувачем. Триває експертиза сорту в експертних закладах Держсортслужби.

Full Text: PDF