Наукові конференції України, Перша мпк «Стан і перспективи формування сортових рослинних ресурсів в Україні»

Розмір шрифту: 
Пшениця спельта знову в Україні
І. О. Полянецька, О. Г. Сухомуд, В. В. Любич, Ф. М. Парій

Остання редакція: 2017-08-08

Тези доповіді


Пшениця – основне джерело виробництва найважливіших продуктів харчування людини, таких як хліб, кондитерські, макаронні вироби, а також концентровані і грубі корми для тварин, незамінна сировина для промисловості. Ось чому проблему збільшення виробництва зерна вважають найважливішою у розвитку сільського господарства. Поряд із цим, за оцінками експертів, якість вирощеного зерна залишається низькою і нестабільною по роках. Так, у 2008 році продовольча група пшениці склала лише 10% від усього обсягу, що не задовольняє перш за все країн-імпортерів.

Для вирішення цієї проблеми може бути використана пшениця спельта (Triticum spelta L.). Спельта – плівчаста пшениця, яка не вибаглива до умов вирощування, добре переносить засуху та перезволоження, має високу кущистість та досить міцну соломину. Продукція з борошна спельти повільніше черствіє ніж із борошна звичайної пшениці, а зерно є відмінною сировиною для одержання крупи високої якості. Проте її широкому розповсюдженню перешкоджають – плівчастість та ломкість колосового стрижня.


Full Text: PDF