Остання редакція: 2017-08-08
Тези доповіді
Пшениця – основне джерело виробництва найважливіших продуктів харчування людини, таких як хліб, кондитерські, макаронні вироби, а також концентровані і грубі корми для тварин, незамінна сировина для промисловості. Ось чому проблему збільшення виробництва зерна вважають найважливішою у розвитку сільського господарства. Поряд із цим, за оцінками експертів, якість вирощеного зерна залишається низькою і нестабільною по роках. Так, у 2008 році продовольча група пшениці склала лише 10% від усього обсягу, що не задовольняє перш за все країн-імпортерів.
Для вирішення цієї проблеми може бути використана пшениця спельта (Triticum spelta L.). Спельта – плівчаста пшениця, яка не вибаглива до умов вирощування, добре переносить засуху та перезволоження, має високу кущистість та досить міцну соломину. Продукція з борошна спельти повільніше черствіє ніж із борошна звичайної пшениці, а зерно є відмінною сировиною для одержання крупи високої якості. Проте її широкому розповсюдженню перешкоджають – плівчастість та ломкість колосового стрижня.