Остання редакція: 2017-08-08
Тези доповіді
Одним із вирішальних факторів отримання високих і якісних врожаїв хмелю є селекційний сорт. Впровадження високопродуктивних сортів дозволяє за мінімальних витрат отримувати більш високу врожайність і значно покращити пивоварні якості хмелю. Тому створення високопродуктивних чистосортних насаджень хмелю – першочергове завдання в умовах інтенсифікації і відродження хмелярства.
Нині селекціонерами України виведено та зареєстровано в Державному реєстрі рослин України 32 сорти хмелю, особливістю яких є дуже значиме різноманіття за вмістом гірких речовин, поліфенолів, ефірної олії, а також за співвідношенням компонентів у складі цих груп речовин. Авторами проаналізовані найбільш перспективні ароматичні та гіркі сорти хмелю України, взявши за основу їх пивоварні якості. Також в модельних дослідах на міні-пивоварні Інституту сільського господарства Полісся НААН з досліджуваних сортів хмелю було виготовлено пиво та визначена технологічна оцінка даних сортів.
Враховуючи пивоварні якості на основі біохімічних показників та технологічних випробувань визначені перспективні сорти хмелю, які користуються попитом у пивоварів в Україні і за кордоном.