Розмір шрифту:
Селекційно-генетичні досягнення в галузі овочівництва України
Остання редакція: 2017-08-08
Тези доповіді
Овочівництво – це рослинницька галузь сільського господарства, основним завданням якої є вирощування овочевих культур як для відкритого так і закритого ґрунту. Україна входить у першу десятку світових лідерів за валовим виробництвом овочевої і баштанної продукції, а у розрахунку на душу населення займає дев'яте місце у світі. Так за даними Державної служби статистики України у 2010 році виробництво овочів на душу населення становило 177 кг. Проте серед 20-ти передових країн світу Україна посідає 18-те місце за рівнем урожайності. За даними Держкомстату України валовий збір овочевих культур за останні п’ять років стрімко зростає, так в 2007 році становив 6835,2 тис. т, 2008 – 7965,1, 2009 – 8341,0, 2010 – 8122,4, 2011 – 9832,9. Генетичний потенціал вітчизняних сортів і гібридів використовується лише на 30%. Якщо у 90-х роках сільськогосподарськими підприємствами вироблялося 71% овочевої продукції, а 29% – населенням, в 2000-2011 роках тенденція змінилася на протилежне. Населенням вирощується до 90% овочів (6,8-7,1 млн. тонн) та до 10% (0,9-1,1 млн. тонн) – сільськогосподарськими підприємствами. При цьому до 30% вирощених овочів через відсутність овочесховищ та переробних потужностей втрачається під час зберігання. Основне значення овочів полягає в їх харчовій цінності. Велике значення мають ароматичні речовини та високі смакові властивості овочів. Овочі ще цінні й тим, що вони придатні для технічної переробки – виготовлення консервів та соків, квашення, соління, сушіння тощо.
Full Text:
PDF