Наукові конференції України, Перша мпк «Стан і перспективи формування сортових рослинних ресурсів в Україні»

Розмір шрифту: 
Якість хліба пшениці озимої за різних норм азотних добрив
О. Г. Сухомуд, В. В. Любич, Г. М. Господаренко

Остання редакція: 2017-08-09

Тези доповіді


Одним зі шляхів збільшення виробництва зерна є внесення добрив. Вони сприяють підвищенню зимостійкості, виживанню рослин, збільшують накопичення вегетативної маси, врожайності зерна та його якості. Проте Л.В. Худолій зазначає, що підвищення врожайності пшениці озимої не завжди забезпечує формування високої якості зерна. Тому важливими є дослідження шляхів підвищення якості зерна за інтенсивних технологій вирощування. Дослідження проводилися на чорноземі опідзоленому важкосуглинковому навчально-науково-виробничого відділу Уманського НУС упродовж 2010-2011 рр. Дослід закладали за схемою: N50(ІІ)P50K50, N100(ІІ + ІV)P100K100 і N150(ІІ + ІV + VIII)P100K100. Фосфорні та калійні добрива вносили восени під основний обробіток ґрунту, а азотні – весною в підживлення. У досліді після гороху вирощували сорт Подолянка за агротехнікою прийнятою у Правобережному Лісостепу. Лабораторне випікання хліба проводили згідно ГОСТ 27669–88, оцінювали якість хліба в балах за методикою, розробленою Московським технологічним інститутом харчових технологій.

Full Text: PDF