Остання редакція: 2017-08-09
Тези доповіді
У світі вирощується велика кількість різних видів зернобобових культур. За своїм економічним значенням та посівними площами провідне місце серед зернобобових займає горох та соя. Не менш важливими є такі культури як: квасоля, нут, сочевиця та боби.
Зернобобові культури мають велике продовольче та кормове значення. Вміст білку та сирого протеїну в зерні бобових культур у 2-3 рази більший, ніж в зерні хлібних злаків, що підкреслює їх цінність як продукт харчування людини та корму для тварин, багатого на білок. Насіння деяких зернобобових, зокрема чини, сої використовують у технічних цілях, як сировину для виробництва клею, пластмаси, лаків.
За результатами аналізу (2005-2011рр.) Державного реєстру сортів рослин, придатних до поширення в Україні, відзначаються поступові зміни в кількості сортів бобових культур занесених до реєстру. Якщо включення сортів сої та гороху впродовж цього періоду поступово зростала, то для сортів нуту, сочевиці, квасолі та бобів з 2005 до 2008 рр. зазнавала повільного спаду.