Остання редакція: 2017-08-09
Тези доповіді
Дюки або вишнево-черешневі гібриди характеризуються позитивними якостями обох порід: високою врожайністю (25-45 кг/дер.), зимо- та посухостійкістю, стійкістю квіток до весняних приморозків, стійкістю до ураження грибними хворобами. Плоди таких сортів великі та дуже великі (від 5,5 до 8,5 г), з діапазоном забарвлення від жовто-рожевого до темно-червоного та майже чорного, приємнимного кисло-солодкого смаку. Плоди дюків можуть вживати й люди із підвищеною кислотністю шлунка та яким заборонено споживати плоди вишні у великій кількості. Вони придатні не тільки для виготовлення традиційних продуктів переробки, а й вживання як десерт, адже споживання плодів вишні є профілактикою малокрів'я, гіпертонії, зміцнює капілярні судини.
Селекційна робота зі створення нових сортів вишні та вишнево-черешневих гібридів в Інституті зрошуваного садівництва імені М.Ф.Сидоренка НААН була розпочата М.Т. Оратовським з 1933 р. та продовжена з 1966 р. селекціонерами М.І. Туровцевим та В.А. Туровцевою. В селекційній роботі використовувалися такі методи: міжсортова та міжвидова гібридизація, індукований мутагенез, цитогенетичний метод підбору вихідних форм, мейотична поліплоїдія, біофізичний метод фракціонування пилку та інші. В результаті проведеної роботи до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, занесено 18 сортів селекції інституту: Мелітопольська десертна, Воспомінаніє, Взгляд, Встрєча, Відродження, Гріот мелітопольський, Ерудитка, Змінщиця, Згода, Ігрушка, Любітєльська, Нотка, Примітна, Ожиданіє, Ранній десерт, Солідарність, Спутниця, Шалунья, які складають 81% від усіх районованих сортів вишні станом на 2012 р.