Остання редакція: 2017-08-09
Тези доповіді
Нові високопродуктивні вітчизняні сорти сої, що відрізняються за багатьма ознаками, вимагають уточнення прийомів технологій вирощування стосовно кожного сорту. науковою основою сортової технології вирощування є врахування біологічних властивостей сорту, їх реакції на вологозабезпечення, інокуляцію, умови живлення, реакцію на ґрунтову та повітряну засуху, затінення та інше. Тому вивчення закономірностей росту і розвитку сортів у конкретних ґрунтовокліматичних умовах є досить важливою науковою проблемою, що потребує обґрунтованого вирішення.
Дослідження проводились в 2009-2011 рр. в Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН на сірих лісових середньосуглинкових ґрунтах. У досліді вивчалась дія та взаємодія двох факторів: А – сорт; В – спосіб передпосівної обробки насіння. Висівали три сорти сої: Монада (ранньостиглий); Омега вінницька (середньоранньостиглий); Феміда (середньостиглий). Обробку насіння проводили протруйником Максим ХL 035 FS з розрахунку 1 л/т насіння за 5-6 днів до сівби. В день сівби насіння обробляли штамом бульбочкових бактерій М8 (0,1 л на гектарну норму насіння) та органічним мікродобривом екозорф (0,3 л на гектарну норму насіння).