Остання редакція: 2017-08-09
Тези доповіді
Реєстрація сучасних сортів м’якої пшениці і введення їх у «Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні» здійснюється за результатами випробування сортів Державною службою з охорони прав на сорти рослин в польових умовах протягом трьох років, яке проводиться в порівнянні з сортами – національними стандартами. За результатами цього випробування видається офіційний бюлетень, у котрому наводиться опис сортів за 35 ознаками. більшість з наведених ознак є морфологічними, хоча присутні і фізіологічні характеристики – тип розвитку (озимий або ярий) та початок колосіння (раннє, дуже раннє, пізнє), а також окремі біохімічні показники – забарвлення зернівки у фенолі.
Сучасний стан розвитку генетики рослин, зокрема використання молекулярних маркерів дозволяє значно вдосконалити опис сортів, залучивши алельні характеристики агрономічноважливих генів. В Південному біотехнологічному центрі в рослинництві (нині СГІ-НЦНС) опрацьовано методи детекції генів: Ppd – чутливості рослин до фотоперіоду, які впливають на строки колосіння та цвітіння; Vrn – обумовлюють ярий або озимий тип розвитку; Rht8, Rht-B1, Rht-D1, що детермінують висоту рослин; Pina-D1 та Pіnb-D1, котрі обумовлюють м’яку або тверду текстуру ендосперму зерна м’якої пшениці; Wx-генів, які контролюють вміст амілози в зерні; а також генетичних локусів, які дозволяють констатувати наявність або відсутність 1RS.1BL або 1RS.1AL транслокацій в генотипі пшениці.