Наукові конференції України, IV Міжнародна нпк молодих вчених "Селекція, генетика та технології вирощування сільськогосподарських культур"

Розмір шрифту: 
Підвищення стійкості рослин пшениці озимої до стресів шляхом застосування нанорозмірного колоїдного розчину
Л. М. Гончар, Р. В. Федів

Остання редакція: 2017-07-13

Тези доповіді


Для підвищення стійкості до абіотичних і біотичних факторів довкілля застосовуються нанодисперсні порошки і колоїдні розчини біологічно активних металів, отриманих за допомогою нанотехнологій. Вони мають антистресову дію і підвищують стійкість рослинних клітин до різноманітних несприятливих факторів. У той же час нанорозчини не мають небажаної для антистресових препаратів здатності активізувати транспірацію, підвищувати морозостійкість пшениці озимої в культурі тканин, оптимізувати мінеральне живлення.

Мета досліджень полягала у встановлені специфіки відповіді антиоксидантних ферментних систем пшениці озимої сортів ‘Національна’, ‘Бриліант’, ‘Столична’ на високотемпературний стрес. Його створювали шляхом прогрівання рослин у повітряному термостаті за температури 45 ºС протягом 3 год. Активність пероксидази визначали за методом Бояркіна, а каталази – за методом Баха. Результати активності ферментів (АФ) виражали відношенням АФ післястресовий період до АФ у контрольному варіанті.

Результати досліджень засвідчили підвищення активності пероксидази у відповідь на стресові умови. За обробляння насіння комплексним розчином наночастинок металів (у нормі 0,1 л/т), зменшує вплив стресового фактору на рослину. Найвища відносна активність пероксидази у відповідь на стрес виявлена в сорту ‘Національна’, а найнижча – у сорту ‘Бриліант’. Активність пероксидази в сорту Столична також виявилась високою, близькою до тієї, яка виявлена в сорту ‘Національна’. За обробляння насіння колоїдним розчином відносна активність ферменту становила в сорту ‘Національна’ – 0,67, у сорту ‘Бриліант’ – 0,60, у сорту ‘Столична’ – 0,50. Активність каталази в листках пшениці озимої сорту ‘Столична’ після дії високої температури зростала майже вдвічі коефіцієнт становив 1,73, коли найнижчі показники спостерігали в сорту ‘Національна’. У вивчених нами сортів пшениці озимої відзначалась комплексна реакція групи антиоксидантних ферментів, які утилізують пероксид водню.

Визначення активності антиоксидантних ферментів переоксидази та каталази у трьох сортів пшениці озимої після дії високотемпературного стресу дозволило встановити, що в сорту ‘Національна’ активувались переоксидази, а в сорту ‘Столична’ – каталази. Отже, окремі сорти пшениці озимої відрізняються за реакцією антиоксидантних ферментів переоксидаз і каталази на високу температуру. Комплексна оцінка реакції антиоксидантних ферментів на дію стресових чинників може бути використана для встановлення жаростійкості сортів пшениці. Обробляння насіння комплексним розчином наночастинок металів дозволяє зменшити відносну активність ферментів та у свою чергу негативний вплив стресового фактору на рослину.

 


Full Text: PDF