Наукові конференції України, IV Міжнародна нпк молодих вчених "Селекція, генетика та технології вирощування сільськогосподарських культур"

Розмір шрифту: 
Формування врожайності та якості зерна сучасних сортів пшениці озимої
Т. О. Оничко

Остання редакція: 2017-07-15

Тези доповіді


Важлива роль у підвищенні врожайності та поліпшенні якості зерна належить підбору стабільних за продуктивністю і екологічно пластичних до умов вирощування сортів. Вимоги сільськогосподарського виробництва до сортів пшениці озимої невпинно підвищуються і вже зараз урожай зерна в межах 6,0-7,0 т/га не є винятком. На сьогодні в Україні створені сорти пшениці озимої, генетичний потенціал яких перевищує 10,0 т/га, проте у виробництві він реалізується не в повній мірі, оскільки рівень адаптивності сортів і адаптації сортової агротехніки до певних умов ще недостатній для отримання гарантовано стабільно високих урожаїв даної культури. Тому, визначення адаптованих до умов конкретного регіону сортів пшениці озимої є актуальним

Метою досліджень було встановити особливості прояву генетичного потенціалу продуктивності та якості зерна сучасних сортів пшениці озимої в умовах північно-східного Лісостепу України

Дослідження проводилися в зерно-просапній сівозміні на полях Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН. Досліджувалися 11 сортів пшениці озимої селекції провідних науково-дослідних установ України: Миронівського інституту пшениці ім. В. М. Ремесла НААН, Селекційно-генетичного інституту-НЦСіС; Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН.

Аналіз складових продуктивності досліджуваних сортів пшениці озимої показав, що значний вплив на кінцеву врожайність мала густота продуктивного стеблостою. У цілому за роки досліджень сорти пшениці озимої ‘Гордовита’, ‘Досконала’ і ‘Розкішна’ здатні, не зважаючи на умови вирощування, сформувати достатній продуктивний стеблостій – більше 500 шт./м2.

Проведений аналіз досліджуваних сортів пшениці озимої за врожайністю зерна показав, що сорти по-різному реагували на умови вирощування. У цілому за роки досліджень урожайність зерна була в межах від 7,01 до 9,24 т/га. Вищі врожаї зерна, у середньому за роки досліджень, отримано по сортах ‘Розкішна’ (9,24 т/га), ‘Досконала’ (8,92 т/га) і ‘Гордовита’ (8,36 т/га). Дещо нижчу врожайність отримано по сортах ‘Волошкова’ (7,80 т/га), ‘Заграва одеська’ (7,78 т/га) і ‘Епоха одеська’ (7,72 т/га).

Більшість досліджуваних сортів пшениці, у середньому за роки досліджень, сформували зерно групи А 3 класу. До них слід віднести такі сорти, як ‘Василина’, ‘Колос миронівщини’, ‘Епоха одеська’, ‘Заграва одеська’, ‘Досконала’ і ‘Розкішна’ вміст білка в яких більше 11,0 %, сирої клейковини – більше 18 %, одиниць ВДК в межах 45–100.

На основі отриманих результатів досліджень можна рекомендувати для умов північно-східного Лісостепу України  вирощувати високоврожайні сорти пшениці озимої – ‘Розкішна’, ‘Досконала’ і ‘Гордовита’ селекції Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр'єва; ‘Волошкова’ селекції Миронівського інституту пшениць ім. В. М. Ремесла; ‘Заграва одеська’ і ‘Епоха одеська’ – Селекційно-генетичного інституту-НЦСіС.


Full Text: PDF