Остання редакція: 2017-07-15
Тези доповіді
Пшениця озима є однією з найцінніших зернових культур. Під час росту і розвитку рослини піддаються впливу різних чинників. Морозостійкість с.-г. культур – це здатність рослин протистояти дії низьких від’ємних температур під час перезимівлі. Важливе значення у формуванні даної ознаки має генетичний потенціал сорту, визначення якого дозволяє встановити адаптивні властивості сорту для певних умов його вирощування, а також можливість подальшого його залучення у селекційний процес у якості джерела морозостійкості.
Оцінку морозостійкості сортів пшениці м’якої озимої проводили трьома методами: визначення відносної морозостійкості у проростках (Г. А. Самигін, 1980) за t = –12,5 ºС; оцінка морозостійкості у висівних ящиках (Ф. Г. Кириченко, 1969) за t = –18, –20 ºС; оцінка морозостійкості рослин, вирощених у полі в поліетиленових стаканчиках (Л. О. Хоменко, Л. М. Шередеко, В. С. Кочмарський, 2009), за t = –18, –20 ºС у лабораторії генетики і фізіології МІП у 2015–2016 рр. Матеріалом для оцінки слугували сорти та перспективні лінії пшениці м’якої озимої миронівської селекції. Результати досліджень порівнювали з сортом-еталоном ‘Миронівська 808’. Обробку результатів проводили за критерієм Фішера.
Оцінку морозостійкості проводять шляхом загартування і проморожування рослин або проростків з подальшим визначенням відсотка їх життєздатності за температури, близької до критичної. Порівняння відсотка життєздатності у сортів з сортом-еталоном за різних температур характеризує рівень їх морозостійкості.
У результаті проморожування рослин методом Г. А. Самигіна за частки живих проростків 94,4 % у сорту ‘Миронівська 808’ високий відсоток життєздатності виявлено в сортів та ліній: ‘Миронівська слава’ (97,0 %), ‘Господиня миронівська’ (96,0 %), ‘Горлиця миронівська’ (95,0 %), ‘МІП Валенсія’ (94,0 %), ‘Лютесценс 55002’ (99,0 %), ‘Еритроспермум 36802’ (95,0 %), ‘Еритроспермум 37337’ (93,0 %) та ‘Еритроспермум 54937’ (92,0 %). Відсоток живих проростків у межах 75,0–89,4 % відмічено в сортів ‘Оберіг Миронівський’, ‘Легенда Миронівська’, ‘Берегиня миронівська’, ‘Трудівниця миронівська’, ‘МІП Вишиванка’, ‘МІП Княжна’ та ліній ‘Лютесценс 37090’, ‘Лютесценс 36772’.
У результаті оцінки за методами проморожування рослин у висівних ящиках та поліетиленових стаканчиках за обох температур найвищий рівень морозостійкості виявлено в сортів ‘Легенда Миронівська’, ‘Трудівниця миронівська’ та ‘МІП Княжна’. Між двома останніми методами виявлений кореляційний зв'язок (r = 0,51±0,27) за виживанням рослин.