Наукові конференції України, IV Міжнародна нпк молодих вчених "Селекція, генетика та технології вирощування сільськогосподарських культур"

Розмір шрифту: 
Сорти жимолості їстівної селекції Інституту помології ім. Л. П. Симиренка НААН
Т. І. Тихий

Остання редакція: 2017-07-16

Тези доповіді


Серед великого різноманіття плодово-ягідних культур важко відшукати таку, яку за унікальними властивостями можна було б зрівняти з жимолостю. Вона вважається самою скороплідною культурою – сіянці починають плодоносити з двох років. Її ягоди достигають першими в сезоні (за 7–10 днів до суниці). За хімічним складом жимолость відносять до групи високовітамінних лікувальних ягідних культур, поряд з шипшиною, аронією, чорною смородиною.

Селекція жимолості розпочалася недавно і перші зареєстровані сорти не набагато переважають відбірні дикоростучі форми. Тому метою селекції жимолості їстівної є підвищення врожайності, збільшення маси ягід та покращення їх смакових властивостей.

Нижче наводимо господарсько-біологічну характеристику нових сортів жимолості, створених в Інституті помології ім. Л. П. Симиренка.

‘Чайка’. Сорт високоморозостійкий. Ягоди синьо-блакитного кольору з сильним восковим нальотом, циліндричної форми, масою 1,15 г, солодко-кислі, з слабким ароматом, десертного смаку. Сік темно-червоний з фіолетовим відтінком. Сорт раннього строку достигання (І декада червня). Врожайність сорту висока, щорічна (з куща 2,2–2,5 кг, з гектара – 8,8–10,0 т). Плоди містять 52,2 мг% вітаміну С, 1,76% кислот, 7,1% цукрів, 750,2 мг% вітаміну Р.

‘Анюта’. Сорт високоморозостійкий та посухостійкий. Ягоди синього забарвлення з сильним восковим нальотом, веретеноподібної форми, масою 1,16 г, кисло-солодкі, з сильним ароматом, десертного смаку. Сік темно-червоний з фіолетовим відтінком. Сорт раннього строку достигання (І декада червня). Врожайність сорту висока, щорічна, з куща 2,5–2,6 кг плодів, з гектара – 10,0–10,4 т). Плоди містять 50,3 мг% вітаміну С, 1,65% кислот, 7,5% цукрів, 835,7 мг% вітаміну Р.

‘Голубка’. Сорт високоморозостійкий та посухостійкий. Ягоди жимолості блакитного кольору з сильним восковим нальотом, еліптичної форми, масою 1,13 г. Стиглі ягоди солодкі, з слабким ароматом, десертного смаку. Сік темно-червоний з фіолетовим відтінком. Сорт раннього строку достигання – І декада червня. Врожайність сорту щорічна, висока (2,0–2,4 кг плодів з куща, з гектара – 8,0–9,6 т). Плоди містять 51,5 мг% вітаміну С, 1,48% кислот, 8,4% цукрів, 850,1 мг% вітаміну Р.

‘Благородна’. Сорт високоморозостійкий та посухостійкий. Ягоди синього забарвлення з сильним восковим нальотом, веретеноподібної форми, масою 1,15 г, кисло-солодкі, з сильним ароматом, десертного смаку. Сік темно-червоний з фіолетовим відтінком. Сорт раннього строку достигання (І декада червня). Врожайність сорту висока, щорічна (з куща 3,1–3,3 кг плодів, з гектара – 12,4–13,2 т. Плоди містять 53,0 мг% вітаміну С, 2,3% кислот, 5,9% цукрів, 765,4 мг% вітаміну Р.

Плоди сортів жимолості придатні для споживання як у свіжому так і в переробленому вигляді (сироп, соки, вина).


Full Text: PDF