Остання редакція: 2017-07-16
Тези доповіді
Досвід останніх років свідчить, що овочівництво – це ефективна галузь сільського господарства за умови застосування новітніх технологій та правильного підходу. Забезпечення господарств високоякісним насінням є однією з основних передумов підвищення продуктивності овочевих і баштанних культур, досягнення високої ефективності галузі та конкурентоспроможності вітчизняної продукції як на внутрішньому, так і на міжнародних ринках.
Мета наших досліджень було проаналізувати асортимент овочевих культур, виявити та оцінити кількісний та якісний склад сортів у Державного реєстру сортів рослин придатних до поширення в Україні (надалі – Реєстр). Об’єкт досліджень – сорти і гібриди овочевих культур придатних для поширення на території України. Предметом досліджень було оцінити склад асортименту овочевих культур у Реєстрі та їх придатність до поширення в певних природно-кліматичних зонах України.
Під час досліджень використовували як загальнонаукові методи (діалектики, аналізу і синтезу), так і спеціальні – статистичний аналіз та графічне відображення даних в досліді.
У результаті досліджень встановлено, що використання найбільш пластичних та високоврожайних сортів овочевих культур, які занесені до Реєстру, є одним із заходів зменшення затрат на виробництво та збільшення прибутковості овочевої галузі.
Аналізуючи кількісний склад оновлення асортименту овочевих культур виявлено, що найбільша кількість сортів оновлено у 2014–2015 роках. Найбільша кількість асортименту овочевих культур придатних для вирощування в Україні у 2011–2015 роках становить: види родини Brassicaceae – 357 сортів та гібридів (із них 76 – вітчизняної селекції (21,5 %); Solanaceaе – 711 сортів та гібридів (із них 21 – вітчизняної селекції (30,8); Cucurbitaceae – 469 сортів та гібридів (із них 232–вітчизняної селекції (49,5 %) тощо. У 2015 році Реєстр оновився сортами овочевих культур таких видів як: Solanum lycopersicum L. (‘Наміб’, ‘Афен’, ‘Тамесіс’, ‘Фонзікс’, ‘Аніта’, ‘Айсан’, ‘Джубокс’ та ін.), Capsicum annuum L. (‘Ацтек’), Brassica oleracea L. var. alba DC. (‘Гарантія’, ‘Асканія’, ‘Кентавр’, ‘Тайфун’ та ін.), Cucumis melo L. (‘Кредо’, ‘Тіна’, ‘Даяна’, ‘Дукрал’, ‘Рікура’ та ін.), Cucumis sativus L. (‘Лютояр’, ‘Бакшиш’, ‘Коломбо’, ‘Реноватор’, ‘Анзор’, ‘Інвестор’ та ін.).
Отже, асортимент овочевих культур у Реєстрі представлений в основному сортами і гібридами іноземної селекції, найбільше їх було зареєстровано у 2013–2014 рр. Переважаючу кількість сортів у Реєстрі становлять види родин: Solanaceaе, Cucurbitaceae, Brassicaceae тощо. Провідні зарубіжні центри селекції – Рійк Цваан Заадтеелт ен Заадхандел Б.В., Бейо Заден Б.В., Сингента Сідз Б.В., Монсанто Холанд Б.В., Клоз, Нунемс Б.В. та інші. Вітчизняного асортименту овочевих в Реєстрі значно менше, але відсоток вагомий.