Остання редакція: 2017-04-29
Тези доповіді
Одним із важливих продуктів харчування є крупа злакових культур. Серед інших продуктів вона посідає важливе місце у харчуванні населення України. Крупи різних круп’яних культур відрізняються за формою, розміром, кольором, структурою та смаковими властивостями. Їхні споживні властивості залежать від хімічного складу, засвоювання вуглеводів, білків і жирів, енергетичної цінності, органолептичних показників і використання.
Пшениця спельта є перспективною сировиною для виробництва крупи, оскільки має високий вміст білка (до 22 %) та цінний харчовий потенціал за фракційним складом білка, ліпідів і клітковини, вмістом вітамінів і мінеральних речовин. Тому в умовах постійного зростання сортименту пшениці спельти та збільшення площ її вирощування, дослідження економічної ефективності виробництва круп’яних продуктів є актуальним.
На основі розроблених технологій виробництва круп’яних продуктів із зерна пшениці спельти проведено розрахунок економічної ефективності виробництва круп із пшениці спельти подрібнених № 1, 2, 3 та крупи плющеної з пшениці спельти. Для розрахунку використовували ціни 2016 маркетингового року.
В результаті проведених досліджень, встановлено, що плановий прибуток від реалізації продукції становив 1 825 771 грн для круп з пшениці спельти подрібнених № 1, 2, 3 та 2 695 841 грн для крупи плющеної з пшениці спельти. Плановий-чистий прибуток (80 % планового прибутку від реалізації ) становив відповідно 1 748 578 грн та 2 156 672 грн.
Рівень рентабельності розраховували як відсоткове співвідношення прибутку до собівартості реалізованої продукції. Так, для круп з пшениці спельти подрібнених № 1, 2, 3 цей показник становив 11,9 %, для крупи плющеної з пшениці спельти – 13 %. Термін окупності капітальних вкладень для круп подрібнених № 1, 2, 3 – 2,3 роки, тоді як для крупи плющеної – 1,2 роки, що обґрунтовується меншими втратами на обладнання та її вищим виходом.
Отже, проведені економічні розрахунки підтверджують доцільність будівництва розроблених технологій виробництва круп із пшениці спельти подрібнених № 1, 2, 3 і крупи плющеної з пшениці спельти, оскільки термін окупності складає 2,3 роки для круп подрібнених № 1, 2, 3 та 1,2 роки для круп плющених із пшениці спельти.