Остання редакція: 2017-04-29
Тези доповіді
Культура томату широко поширена на Україні. Серед овочевих культур томату належить одне з перших місць як за кількістю споживання, так і за значенням його для організму людини. Найбільш корисні плоди томата у свіжому вигляді, тому що в них міститься важливі легкозасвоювані нутрієнти для організму людини.
В сучасних ринкових умовах, важливо відбирати не тільки високопродуктивні, а й сорти з високим умістом компонентів біохімічного складу у плодах, які відповідають за харчову та біологічну цінність. Завданням наших досліджень було виявити найбільш цінних за біохімічним складом зразків томатів вітчизняної селекції.
В результаті проведеної роботи визначено і порівняно комплекс біохімічних показників плодів томатів 32 ранніх сортів. Плоди томатів аналізували за такими показниками: сухі речовини, титрована кислотність, аскорбінова кислота, прості цукри.
Високу концентрацію сухої речовини мали майже всі зразки (вміст СР більше 5 %). Лише в у 2 сортів цей показник був вищим за 7 % (Тесті, Іван Мазепа). Тому всі сорти придатні для перероблення на сік і томатну пасту.
У складі цукрів томату є сахароза і моноцукри, що сумарно складають від 1,9 % до 3,5 % за досліджуваними сортами. Вміст титрованих кислот у плодах коливався в межах від 0,3 % до 0,42.
Концентрація аскорбінової кислоти томатів істотно відрізнялась залежно від сорту від 9,5 до 39,0 мг/100 г. Найвищий уміст вітаміну С виявлено в плодах сорту (Ольга і Толстой).
В результаті досліджень виявлено пряму залежність між умістом сухих речовин та концентрацією цукрів у плодах томату (r=0,95±0,2).
Комплексна оцінка плодів томату за біохімічним складом, різних сортів показала, що серед 32 досліджуваних зразків найбільш цінними за біохімічним складом є: Тесті, Іван Мазепа, Миколка, Меді, Щасливчик, Везунчик. Отримані дані доцільно враховувати під час планування вирощування конкурентоспроможних плодів томату метою забезпечення споживача продукцією підвищеної якості та біологічної цінності.