Розмір шрифту:
Овочеві культури родини Cucurbitaceae в Україні (структура, якість, переробка)
Остання редакція: 2017-04-29
Тези доповіді
Овочі – цінний дієтичний продукт. Вони містять увесь комплекс поживних речовин, а саме: вуглеводи, білки, жири, вітаміни, органічні кислоти, мікроелементи.
Низька калорійність овочів набуває особливого значення в останнє десятиліття, перетворившись з недоліку в перевагу, адже саме завдяки цьому вони знаходять широке застосування в лікувальному харчуванні людей з надлишковою масою. Огірки, кабачки та інші представники родини Cucurbitaceae містять невелику кількість вуглеводів і корисні при цукровому діабеті.
Аналізуючи Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні (далі – Реєстр) встановлено, що станом на 21.02.2017 підтримують 369 сортів (17,3 % від загальної кількості овочевих культур у Реєстрі). Серед них Cucumis sativus L. – 179 (48,5 % від загальної кількості овочевих культур родини Cucurbitaceae), Cucurbita pepo L. var. giromontia Duch. – 83 (22,5 %), Cucumis melo L. – 51 (13,8 %), Cucurbita pepo L. var. giromontia Duch. – 28 (736 %), Cucurbita pepo L. – 17 (4,6 %), Cucurbita maxima Duch. – 7 (1,9 %), Cucurbita pepo var. melopepo (L.) Harz) – 4 (1,1 %). Найбільший відсоток припадає на Cucumis sativus L., сорти якого характеризуються не значним умістом сухої речовини у плодах: від 2,6 % до 5 % – Кантара, Кармінара відповідно. Врожайність сортів варіює від 20 т/га (Марієта) до 140 – 155 т/га (Марджолі, Мадрілен).Вид Cucumis melo L. у Реєстрі представлений високоврожайними сортами Бравура, Портоальто та ін., врожайність яких від 45 т/га до 105 т/га. Вміст цукрів становить 12,8 % (Мірелла, Бравура).Овочі у ранньовесняний та весняний період споживають у сирому вигляді, для подовження терміну застосовують соління і квашення. Інші види частіше споживають у їжу після теплової переробки (варка, смаження). Для консервування придатні майже всі види овочевих культур, деякі з них використовують тільки у консервованому вигляді. Продукти глибинної переробки – це соки, пасти, пюре цукати. Отже, овочі є цінною сировиною для харчової та консервної промисловості.
Full Text:
PDF