Наукові конференції України, V Міжнародна нпк молодих вчених "Селекція, генетика та технології вирощування сільськогосподарських культур"

Розмір шрифту: 
Вплив концентрації мікродобрива Аватар-1 на врожайність салату посівного ( Lactuca sativa L.) в умовах Київської області
В. Б. Кутовенко

Остання редакція: 2017-04-30

Тези доповіді


Одним із факторів підвищення рівня врожайності овочевих культур є використання мікродобрив. Мікроелементи прискорюють ріст рослин, дозрівання плодів та насіння, підвищують стійкість до несприятливих умов навколишнього середовища та ураження хворобами. Важливе значення має їхня форма діючої речовини. Вона безпосередньо впливає на відсоток засвоєння мікроелементів. Дослідженнями вчених встановлено, що для рослин найбільш ефективні біологічно активні мікроелементи у формі комплексонатів (хелатів) металів.

Зважаючи на це, досить актуальним і перспективним питанням наукових досліджень є визначення оптимальної концентрації комплексного мікродобрива Аватар – 1, яке містить одержаний із колоїдних розчинів металів комплекс цитратохелатів, для отримання високої врожайності продукції салату посівного.

Дослідження проводились на колекційній ділянці кафедри овочівництва в НДП “Плодоовочевий сад” НУБіП України у 2016 р з сортом салату Афіцион (голландської селекції) за такою схемою: 1 варіант – вода (контроль); 2 варіант – 0.10 % розчин; 3 варіант – 0.25 % розчин; 4 варіант – 0.50 % розчин.

Дослідження проводили в трьох повторностях за «Методикою дослідної справи в овочівництві та баштанництві». Салат посівний вирощували розсадним способом. Розсаду висаджували 14 квітня. Розмір облікової ділянки становив 5м2. Під час вегетації проводили три позакореневі обробки рослин мікродобривом Аватар – 1. Під час проведення досліджень проводили фенологічні спостереження та біометричні вимірювання рослин. Салат збирали з кожної ділянки з настанням технічної стиглості. Обліковували урожай, визначали якісні показники врожаю та біохімічний склад продукції. Під час збирання врожаю вимірювали діаметр розетки листків, підраховували їхню кількість; площу листків визначали розрахунковим методом з використанням коефіцієнту 0,85.

В результаті біометричних вимірювань рослин салату встановлено, що на час збирання врожаю висота листків була найбільшою у варіанті з концентрацією 0,25 % – 18,4 см, що більше контролю на 2,4 см, тоді як у варіантах з концентрацією 0,10 % та 0,50 % – 16.6 та 17,8 см відповідно. Кількість листків найбільшою була у варіанті 3. Діаметр розетки листків коливався від 26,1 см у варіанті 1 до 28,5 см у варіанті 3. Відповідно площа листкової поверхні однієї рослини найбільшою була у варіанті 3 і становила 3424,3 см2.

Показники маси розетки листків безпосередньо впливають на величину товарної продукції сортів салату посівного. Потрібно відмітити, що у всіх варіантах середня маса розетки листків мала високі показники. Середнє значення маси розетки листків найбільшим було у варіанті з концентрацією мікродобрива – 0,25 % і становило – 354,6 г.


Full Text: PDF