Остання редакція: 2017-05-02
Тези доповіді
Ячмінь належить до найпоширеніших сільськогосподарських культур у світі, посівні площі якого займають четверте місце після пшениці, рису та кукурудзи, а в Україні за цим показником він поступається лише озимій пшениці. Ячмінь вирощують на зелений корм і сіно. Солома ячменю використовується як грубий корм у тваринництві. Із зерна скловидного крупнозерного ячменю виробляють перлову та ячмінну крупу, яка містить 9−11 % білка, 82−85 % крохмалю, а також борошно, яке застосовують як домішок при хлібопеченні, зокрема використовують для виробництва пива.
В Україні створено багато цінних сортів ячменю, зокрема у 2016 році у Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні (далі – Державний реєстр) зареєстровано 147 сортів ярого ячменю, з них 85 сортів за своїми якісними характеристиками є пивоварні, що складають 58 % від усіх зареєстрованих; фуражні – 49 сортів, що складають 33 % та 13 цінних сортів, що складають 9 %. Кількість сортів ярого ячменю у Державному реєстрі на 2016 рік збільшилася на 71 сорт порівняно з 2005 роком (у 2005 році зареєстровано 76 сортів ярого ячменю, 57 з яких – сорти вітчизняної селекції, що складає 75 % від усіх зареєстрованих, у 2016 році зареєстровано 147 сортів, 82 з яких − сорти вітчизняної селекції, що складає 56 % від усіх зареєстрованих).
Кількість сортів озимого ячменю у Державному реєстрі на 2016 рік збільшилася на 26 сортів порівняно з 2005 роком (у 2005 році зареєстровано 24 сорти ярого ячменю, 19 з яких – сорти вітчизняної селекції, що складає 79 % від усіх зареєстрованих сортів; у 2016 році зареєстровано 53 сорти, 27 з яких − сорти вітчизняної селекції, що складає 51 % від усіх зареєстрованих).
Проаналізувавши національні сортові ресурси ячменю у Державному реєстрі можна зробити висновок, що ячмінь є важливою сільськогосподарскою культурою і в останні роки збільшується кількість зареєстрованих сортів вітчизняної селекції, що мають високі врожайні властивості, а також є стійкими проти хвороб і шкідників.