Наукові конференції України, V Міжнародна нпк молодих вчених "Селекція, генетика та технології вирощування сільськогосподарських культур"

Розмір шрифту: 
Сорти насіннячкових культур - комплексні джерела цінних ознак
Л. М. Толстолік, Т. І. Красуля

Остання редакція: 2017-05-02

Тези доповіді


Прийняття ефективних селекційних рішень базується на даних про особливості прояву господарсько-біологічних ознак вихідних форм в конкретних умовах. Найбільший інтерес представляють зразки з високими показниками комплексу селекційно-цінних ознак. З метою виявлення таких сортів проводили вивчення генофонду яблуні і груші, який складається відповідно з 215 та 109 зразків. Виділений ряд носіїв комплексу ознак, серед яких сорти яблуні Мінкар – джерело слаборослості (2,0 м), стійкості до борошнистої роси (7 балів), скороплідності (вступ у плодоношення на 3-й рік), високої врожайності (12,8 кг/дер.), високих смакових якостей плодів (9 балів); Старт – слаборослості (2,4 м), стійкості до парші та борошнистої роси (7 балів), посухостійкості (9 балів); Малахіт – посухостійкості (9 балів) і великоплідності (180,0 г); Грів Ред, Лорд Ламбурне та Мавка – стійкості до парші (89 балів), високої врожайності (12,716,4 кг/дер.). Імунітет до парші (ген Vf) з високою посухостійкістю (9 балів) і тривалою лежкістю плодів поєднує сорт Флоріна, із схильністю до щорічного плодоношення, високою врожайністю (16,4 кг/дер.) – сорт Ліберті; з великоплідністю (226,5 г), привабливістю зовнішнього вигляду плодів та їх високими смаковими якостями (9 балів) - Вільямс Прайд.

Серед сортів груші за комплексом ознак виділено такі: Вікторія – джерело високої зав’язуваності плодів (36,7%), високої урожайності (190 кг/дер.), привабливості зовнішнього вигляду і відмінного смаку (9 балів); Посмішка – джерело сумісності з підщепою айва А, скороплідності (вступ у плодоношення на 3-й рік), одномірності плодів, привабливості зовнішнього вигляду і відмінного смаку (9 балів); Пектораль – джерело високої урожайності (170 кг/дер.), одномірності плодів, привабливості зовнішнього вигляду і відмінного смаку (9 балів); Провінціалка – джерело надраннього строку достигання (77 днів від кінця цвітіння до знімання), великоплідності (260 г); Весільна – джерело сумісності з айвою А, одномірності плодів, привабливості зовнішнього вигляду і відмінного смаку (9 балів), високого вмісту БАР (1375,0 г/100 мг); Катюша – джерело великоплідності (267,4 г), високої товарності, придатності до тривалого зберігання (230 діб при температурі 4 ºС); Нарт – джерело слаборослості (2,7 м), великоплідності (311,4 г), пізнього строку достигання і високої товарності плодів (97 % 1-го товарного сорту); Киргизька зимова – джерело високої урожайності (184 кг/дер.), посухостійкості (9 балів), стійкості до бактеріального опіку і мідяниці грушевої (9 і 8 балів); Мін–юе–лі – джерело скороплідності (рік вступу до плодоношення на сильнорослій підщепі – 4-й), високої стійкості до бактеріального опіку і мідяниці грушевої (9 балів).

Залучення цих сортів до гібридизації прискорить одержання нових сортів з цінними господарсько-біологічними ознаками.


Full Text: PDF