Остання редакція: 2017-05-02
Тези доповіді
Одна з причин, що призводить до значних втрат і зниження якості зерна в процесі зберігання, це шкідники зернових запасів (комахи та кліщі). Комірні шкідники забруднюють зерно, воно склеюється, ущільнюється, підвищується температура і вологість, що призводить до самозігрівання, псування, погіршення хлібопекарських якостей борошна і смакових якостей продуктів. Стратегія захисту зернових запасів від шкідників ґрунтується на особливостях їх розповсюдження, розвитку, розмноження і шкідливості, залежно від умов, способів і режимів зберігання зерна, та поєднує комплекс карантинних, профілактичних і винищувальних заходів на всіх етапах заготівлі, транспортування і тривалого зберігання.
Тому, метою нашої роботи було виявити найефективніший спосіб боротьби з комірним довгоносиком в зерновій масі пшениці різних сортів.
Предметом досліджень виступали зразки зерна пшениці сортів Харківська 27, Злука, Орійка та Лісова пісня, які характеризувалися третім ступенем зараження зерна комірним довгоносиком (понад 10 шкідників в 1 кг зерна). Схема досліду передбачала: охолодження зерна до 3–5 0С (контроль); заморожування зерна до – 13–15 0С; обробку зерна сильним електричним полем 35 мА/м2 та створення безкисневого середовища.
До обробки зернової маси найбільш зараженим комірним довгоносиком було зерно пшениці м'якої сорту Лісова пісня, яке характеризувалося як м'якозерне і мало найвищий початковий вміст клейковини. Дещо менше заражене і пошкоджене було зерно сортів Орійка і Злука та найменше сорту пшениці твердої Харківська 27, що можна пояснити твердість зернівки.
Після обробки зерна пшениці досліджуваними способами найбільший ефект не залежно від сорту забезпечив спосіб заморожування зерна (100 % смертність довгоносиків) та взагалі неефективним (усі живі шкідники) виявився безкисневий спосіб зберігання зерна пшениці. У межах 80–90 % знизилася зараженість зерна пшениці, що зберігалося за умов охолодження. Значне коливання залежно від сорту по зараженості зерна було після обробки електричним полем: до 50 % знизилася зараженість в сортів Орійка і Харківська, до 15 % в сорту Злука та лише до 3 % в сорту Лісова пісня.
Отже, на ступінь зараженості довгоносиком значною мірою впливає твердозерність зерна пшениці різних сортів. Одночасно найвищу ефективність у боротьбі з комірним довгоносиком у зерновій масі пшениці виявив спосіб заморожування, який сприяв повному знищенню шкідників, дещо меншу ефективність проявив спосіб охолодження зерна та зовсім неефективним був спосіб безкисневого зберігання зерна пшениці.