Scientific Conferences of Ukraine, VIII Applied Science International Conference «BREEDING, GENETICS AND GROWING TECHNOLOGY FOR AGRICULTURAL CROPS»

Font Size: 
УРОЖАЙНІСТЬ СОЧЕВИЦІ ЗАЛЕЖНО ВІД СИСТЕМИ УДОБРЕННЯ В УМОВАХ ЛІВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ
Л. М. Алейнікова, Т. М. Ткаченко

Last modified: 2020-04-20

Abstract


Загострення проблеми дефіциту рослинного білка пов’язане зі значним скороченням обсягів виробництва зернової продукції основних зернобобових культур. Нині їх частка у загальній структурі посівних площ України не перевищує 10%, що значно нижче за науково обґрунтований рівень. Зниження валових зборів зерна зумовлено поряд з негативним впливом біотичних та абіотичних чинників навколишнього середовища також і недостатнє ресурсне забезпечення у технологіях вирощування сочевиці.

Сочевиця (Lens culinaris Medic) є середньо-вибагливою до тепла, та посухостійкою культурою. Сочевиця, як і всі бобові культури, сприяє накопиченню азоту в ґрунті, тому введення в сівозмінну хоча б 20% бобових дає змогу на 30-40% зменшити застосування азотних добрив.

Метою досліджень передбачалося визначити вплив систем удобрення на формування врожайності сочевиці в умовах Лівобережного Лісостепу.

Польові дослідження проводились на дослідному полі Полтавської ДСГДС ім. М.І. Вавилова у 2019 році. Основним типом ґрунтів земельної ділянки, де проводили дослідження, є чорнозем типовий малогумусний.

Схема досліду для сочевиці включала внесення мінеральних добрив дозами діючої речовини N20Р20К20, N30Р30К30, N40Р40К40. Облікова площа ділянки 30 м2. Повторність досліду чотириразова. Розміщення варіантів систематичне. Попередник – пшениця озима. Сорт сочевиці – ʻЛюбаваʼ.

Технології вирощування, за винятком агроприйомів, що вивчались була загальноприйнятою для зони Лівобережного Лісостепу України.

Результати досліджень показують, що за внесення мінеральних добрив створюються більш сприятливі умови для наростання фітомаси, накопичення сухої речовини та формування асиміляційної поверхні рослинами сочевиці, що в свою чергу підвищує індивідуальну продуктивності рослин.

Найвищу ефективність для сочевиці забезпечувало внесення мінеральних добрив дозою діючої речовини N30Р30К30 кг/га д.р. за урожайності 1,53 т/га. Підвищення  урожайності зерна від застосування мінеральних добрив за сівби не інокульованим насінням становила 0,30–0,43 т/га за рівня на контролі 1,13 т/га

В умовах  недостатнього зволоження Лівобережного Лісостепу України технологія вирощування сочевиці яка передбачає внесення мінеральних добрив в дозі N30Р30К30 дозволяє підвищити урожайність на 35,4% за рівня на контролі 1,13 т/га