Остання редакція: 2020-04-20
Тези доповіді
Із-за екологічних факторів, наприклад забруднення отруйними пестицидами, мінералами та різними хімічними речовинами, засухою, ерозією ґрунтів та виснаження землі в результаті висадження різних сортів рослин на полях, які дуже знижують хімічний та біологічний склад поживних речовин у ґрунті, зменшення частки висаджених бобових культур у сівозміні призводячи до зменшення гумусу та зниження родючості. Навіть втрачаючи частку гумусу, ґрунт не здатен на повну виконати свою функцію і з часом його властивості погіршуються, що ми можемо бачити в більшості степів. Тому вся аграрія, фермери та науковці шукають різні методи боротьби із цими недугами, наприклад додавання різних органічних добрив, або вирощування сидератів. Тому стало актуально дослідити, як будуть впливати фекалій щурів із тирсою та частки дощових хробаків на проростання та розмір стебла м’якої пшениці. В досліді в усі групи було задіяно один і той же самий ґрунт, відстояна вода з однаковим об’ємом, температура та зерна м’якої пшениці. Було сформовано 5 груп: 1) контрольна ґрунт 2) ґрунт із тирсою та фекаліями щурів, 3) ґрунт з фекаліями щурів,4) ґрунт з тирсою, 5) ґрунт з додавання частинок дощового хробака. В ємкості кожної підгрупи додавали однакову кількість зернин пшениці (20 зернин) Дослідження проводили на протязі 2 тижнів.
В результаті наших досліджень на 2-3 день у 2 та 5 групі проросло 100% зернин. При досліджені 3 групи 95% та 4 групи 90%. У контрольній групі проросло 80%. Проростання перших зернин почалося у всіх групах вже на 1 добу. Також найбільший розмір стебла був у 2 та 5 групах на 35-40% більший порівняно з контролем. При аналізі 3 та 4 групи теж збільшений розмір стебла, але на 20-25%. Отриманні данні доводять, що використання органічних добрив тваринного та рослинного походження у вигляді тирси, фекалію щурів та часток дощового хробака підвищують ріст та розвиток пшениці. В більшості фермери не можуть згідно стандартам підтримувати ґрунт у нормальних фізіологічних умовах та вносити різні добрива із-за високої вартості потрібного об’єму різних добрив. У результаті чого використанні ґрунти виснажені та не дають тої великої продукції, яка потрібна. Тому отримані наші результати дають поштовх для аграрії в подальшому використання органічних добрив тваринного та рослинного походження із низької собівартості, які можуть збільшити ріст рослинної продукції. А в деяких країнах навіть зберегти вид рослин.