Наукові конференції України, VIII МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ВПЛИВ УМОВ ВИРОЩУВАННЯ НА ПОКАЗНИКИ ЯКОСТІ ЗЕРНА ПШЕНИЦІ М’ЯКОЇ ОЗИМОЇ
Б. В. Близнюк, О. А. Демидов, В. В. Кириленко

Остання редакція: 2020-04-20

Тези доповіді


Фактори природного середовища є домінуючими у вирощуванні пшениці м’якої озимої, за даними Ю. О. Тараріко в сучасному сільському господарстві агрометеорологічні ресурси використовуються лише на 40‑60%. Такий стан речей вимагає розробки ефективних заходів регуляції якості зерна. Актуальність цього питання досить гостра в умовах зон Лісостепу та Полісся, що за своїм ресурсним потенціалом є регіонами для отримання зерна, відповідаючого вимогам стосовно сильних пшениць.

Сучасна наука розглядає метеорологічні фактори як невід’ємну частину моделювання процесів регуляції урожайності та якості продукції рослинництва, без урахування яких неможливе раціональне управління агроценозами. Високого значення кліматичні фактори набувають у період формування генеративних органів рослин. Прогнозуючим для визначення якості зерна може бути температурний фактор – високі температури сприяють поліпшенню якості, однак це тільки в разі нетривалої дії.

У результаті проведених досліджень встановлено, що вплив погодних умов на біохімічні та технологічні властивості зерна пшениці м’якої озимої, що висівали в зонах Лісостепу (Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла НААН України) й Полісся (Носівська селекційно-дослідна станція МІП ім. В. М. Ремесла), зазначали достатньо суттєвим і знаходився в прямій залежності від гідротермічного режиму продовж весняно-літнього періоду вегетації, особливо на завершальних етапах органогенезу. Так, максимальні показники білка у зерні пшениці зформовані у 2016/17 р. у Поліссі та – 2017/18 р. у Лісостепу, коли в період від початку молочного стану зерна до кінця воскової стиглості був відмічений підвищений температурний режим (вищий за 30 º). У досліджувані роки (2015/16-2017/18 рр.) сорт ‘Господиня миронівська’ за його вмістом визначили стабільним. Меншу кількість білка відмічено в зерні пшениці у 2015/16 р., коли у період наливу зерна спостерігали прохолодну температуру з підвищеною вологістю повітря (Полісся).

Залежно від сорту, а також умов вирощування маса 1000 зерен пшениці значно варіювала. Максимальну масу більшість сортів пшениці озимої сформували у вологих умовах Полісся у 2016/17 р. Найбільший показник маси 1000 зерен (60,9 г.) отримано у сорту ‘Горлиця миронівська’

Седиментація є комплексним показником, який трактує силу зерна (борошна) та у більшій мірі залежить від умов року вирощування та сортових особливостей пшениці м’якої озимої. Стабільно високий показник її (50,5-71,3 мл) відповідно до стандарту ‘Подолянка’ у всих зонах розташування досліду за роками виявлено у сорту ‘МІП Княжна’.

За результатами проведених досліджень встановлено, що вплив погодних умов на накопичення клейковини у зерні пшениці м’якої озимої перебував у прямій залежності від гідротермічного режиму за часу відновлення весняної вегетації. Більшість зразків згідно з отриманими результатами перевищили сорт-стандарт, а саме ‘Горлиця миронівська’, ‘Господиня миронівська’, ‘МІП Валенсія’, ‘Трудівниця миронівська’, ‘Естафета миронівська’, ‘МІП Княжна’, ‘Вежа миронівська’.

Таким чином, науково-обґрунтовані дані характеристики умов вирощування позитивно позначаються на виборі сортів пшениці озимої з більшими величинами врожайності і показниками якості зерна, які доцільно впроваджувати для певної зони застосування.


Full Text: PDF