Наукові конференції України, VIII МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ОЦІНКА СОРТІВ ПШЕНИЦІ М’ЯКОЇ ЯРОЇ ЗА СТІЙКІСТЮ ДО ЛИСТКОВИХ ГРИБНИХ ХВОРОБ В УМОВАХ ЛІСОСТЕПУ ТА ПОЛІССЯ УКРАЇНИ
Р. М. Близнюк

Остання редакція: 2020-04-20

Тези доповіді


Хвороби рослин є одним із основних чинників, що дестабілізують виробництво сільськогосподарської продукції. У більшості зон України грибні патогени пшениці м’якої ярої знижують урожайність та погіршують якісні показники зерна. Найбільшу шкодочинність проявляють такі листкові грибні хвороби, борошниста роса (Erysiphe graminis D.C. f. sp. tritici Marchal), бура листкова іржа (Puccinia recondita Rob. ek. Desm. f. sp. tritici) та септоріоз листя (Septoria tritici Rob. et Desm.). Найбільш прогресивним методом захисту рослин є селекція на стійкість до цих хвороб.

Важливо також ураховувати типи стійкості, її успадкування. Завдяки використанню стійких сортів сільське господарство світу щорічно отримує прибуток, який дорівнює приблизно 30% від загальної вартості продукції, що виробляється. Крім, того, вирощування таких сортів запобігає зменшенню необхідності використання пестицидів, що має важливе значення для охорони довкілля від забруднення

Оцінку стійкості до збудників хвороб у польових умовах проводили за методикою Бабаянц Л. Т. та ін. Індекс комплексної стійкості розраховували відповідно до методики Літуна П. П. та ін.

Результати фенологічних спостережень та їх аналіз дозволив розподілити сорти пшениці м’якої ярої за стійкістю до листкових грибних хвороб: Erysiphe graminis D.C. f. sp. tritici Marchal (7‑8 балів) – ‘Героїня’, ‘Ясна’, ‘МІП Злата’, ‘Сімкода миронівська’ – Лісостеп, ‘Панянка’ – Полісся; Puccinia recondita Rob. ek. Desm. f. sp. tritici (7-8 балів) – ‘Героїня’, ‘Ясна’, ‘Grаnny’, ‘Leguan’ – Лісостеп, ‘Харківська 26’, ‘МІП Злата’, ‘Venera’ – Полісся; Septoria tritici Rob. et Desm. (7 балів) – ‘Харківська 26’, ‘МІП Злата’, ‘Koksa’, ‘Leguan’ – Лісостеп, ‘Струна миронівська’, ‘Grаnny’, ‘Панянка’, ‘Venera’ – Полісся.

Для зони Лісостепу виокремлено сорти пшениці м’якої ярої за індексом комплексної стійкістї до хвороб – ‘МІП Злата’ (Ii = 1,07), ‘Leguan’ (Ii = 1,07); за стійкістю до Erysiphe graminis та Puccinia recondita – ‘Героїня’ (Ii = 1,02), ‘Панянка’ (Ii = 1,02), ‘Сімкода миронівська’ (Ii = 1,02), ‘Ясна’ (Ii = 1,02); за стійкістю до Erysiphe graminis та Septoria tritici – ‘Koksa’ (Ii = 1,03).

Для зони Полісся вирізнено сорти пшениці м’якої ярої з комплексною стійкістю до хвороб – ‘МІП Злата’ (Ii = 1,10), ‘Панянка’ (Ii = 1,10); за стійкістю до Erysiphe graminis та Puccinia recondita – ‘Сімкода миронівська’ (Ii = 1,04).

Отже, у результаті досліджень в різних екологічних зонах вирощування виявлено, що найбільшу цінність мали сорти пшениці м’якої ярої, для яких характерним є поєднання високого індексу комплексної стійкості з індивідуальною стійкістю до окремих листкових грибних патогенів.


Full Text: PDF