Наукові конференції України, VIII МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ТОВАРНІ ТА ТЕХНОЛОГІЧНІ ПОКАЗНИКИ ЯКОСТІ НАСІННЯ СОНЯШНИКУ ЗАЛЕЖНО ВІД УМОВ ВИРОЩУВАННЯ ТА ЗБЕРІГАННЯ
А. В. Бобер, М. О. Бондар, О. О. Бобер

Остання редакція: 2020-04-20

Тези доповіді


Соняшник належить до основних сільськогосподарських культур України. Під час переробки його насіння, крім олії, одержують макуху або шрот, які є цінним кормом у тваринництві. Основними етапами, що визначають вихід, якість та економічно доцільну вартість одержаних із соняшнику продуктів (соняшникової олії), є післязбиральна обробка та зберігання, однак особливості складу і будови насіння соняшнику, а також відносно пізні строки збирання культури значно ускладнюють ці процеси. Все це надає актуальності технологічної оцінки насіння соняшнику різних гібридів залежно від умов вирощування та зберігання. Мета досліджень полягала у дослідженні впливу умов вирощування та зберігання на динаміку товарних та технологічних показників якості насіння соняшнику. Дослідження виконувалися протягом 2018–2019 рр. у ННВЛ «Переробки продукції рослинництва» кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика НУБіП України із насінням соняшнику гібридів ‘Конді’, ‘Mas87ІР’, ‘Mas92.CP’, ‘8X477КЛ’, ‘Р63ЛЛ124’ вирощеним в умовах ПП НВАП «Ель Гаучо».

У результаті проведених досліджень встановлено, що насіння соняшнику гібридів ‘Конді’, ‘Mas 87.IP’, ‘Mas 92.CP’, ‘8X477КЛ’, ‘Р63ЛЛ124’ урожаю 2018–2019 років за товарними та технологічними показниками якості відповідно з ДСТУ 7011-2009 відноситься до 1-го та 2-го класу для виробництва олії. Найвищі показники олійності характерні гібридам ‘Mas 87.IP’ та ‘Р63ЛЛ124’. За вмістом білка у насінні соняшнику перевагу мали гібриди соняшнику ‘Конді’ та ‘Mas 92.CP’. Проміжне місце серед досліджуваних гібридів належало гібриду ‘Р63ЛЛ124’. Найменший вміст білка мав гібрид соняшнику ‘Mas 87IP’. Кислотне число олії досліджуваних гібридів соняшнику перед закладанням насіння на зберігання варіювало в межах 1,3–1,9 мгКОН/г, що відповідало вимогам олійної галузі. Найменшими показниками кислотного числа характеризувалися гібриди соняшнику ‘Конді та ‘8Х477КЛ’. Суттєвих відмінностей щодо зміни товарних та технологічних показників якості у розрізі досліджуваних гібридів під час зберігання  нами не встановлено. Вищими технологічними показниками якості у процесі зберігання характеризувалися гібриди ‘Конді’ та ‘8Х477КЛ’. Зміни технологічних показників якості більше залежали від умов та тривалості зберігання ніж від особливостей гібриду. За нерегульованого температурного режиму зберігання технологічні показники якості насіння соняшнику після 9 місяців зберігання знизилися до 2 класу якості. Тоді, як зберігання насіння соняшнику за регульованого температурного режиму (t 0+5 °C) забезпечує після 9 місяців перший клас якості.


Full Text: PDF