Наукові конференції України, VIII МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ТОВАРНІ ТА ТЕХНОЛОГІЧНІ ПОКАЗНИКИ ЯКОСТІ НАСІННЯ СОЇ ЗАЛЕЖНО ВІД УМОВ ВИРОЩУВАННЯ ТА ЗБЕРІГАННЯ
А. В. Бобер, А. Е. Голубєва, О. О. Бобер

Остання редакція: 2020-04-20

Тези доповіді


Соя – важлива технічна культура. Вона займає перше місце у світовому виробництві рослинної олії. Її використовують на харчові цілі і для виробництва промислової продукції. На даний час 60% насіння сої переробляється на олію.

Велику частину врожаю насіння необхідно зберігати, тому що його виробництво сезонне, а споживання постійне. Це являється наслідком не тільки цінних поживних якостей насіння сої, але і здатності його зберігатися протягом тривалого часу, на відміну від багатьох швидкопсувних продуктів, які мають сезонне споживання. Дослідження якості сировини для використання на продовольчі та технічні цілі, і її зміна під час зберігання є досить актуальною задачею сьогодення.

Мета досліджень полягала у дослідженні впливу умов вирощування та зберігання на динаміку товарних та технологічних показників якості насіння сої вирощеного в умовах ПП НВАП «ЕЛЬ ГАУЧО» Заліщицького району, Тернопільської області.

Дослідження виконувалися протягом 2018–2019 рр. у ННВЛ «Переробки продукції рослинництва» кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика НУБіП України із насінням сої сортів ‘Аннушка’, ‘Медісон’ та ‘Ентерпрайс’ вирощеним в умовах ПП НВАП «Ель Гаучо».

У результаті проведених досліджень встановлено, що за товарними та технологічними показниками якості насіння досліджуваних сортів сої ‘Аннушка’, ‘Медісон’ та ‘Ентерпрайс’ відповідало вимогам діючого стандарту, і було придатне для використання на продовольчі цілі. Вихід білка і олії з 1 га посіву за однакових умов вирощування залежав від урожайності та вмісту даних компонентів у насінні сої досліджуваних сортів. Більший вихід білка з 1 га посіву забезпечили сорти сої ‘Аннушка’ (1155,2 кг/га) та ‘Ентерпрайс’ (1065,0 кг/га). Вихід олії у досліджуваних сортах становив 402,0–467,2 кг/га.

За зберігання зерна в охолодженому стані, так і за нерегульованого температурного режиму суттєвих відмінностей у зміні товарних та технологічних показників у процесі зберігання насіння сої різних сортів нами не встановлено. Однак, вищими товарними та технологічними показниками якості характеризувалося насіння сої сорту ‘Аннушка’. Нижчими показниками якості характеризувалося насіння сої сорту ‘Медісон’. Проміжне місце займав сорт сої ‘Ентерпрайс. Встановлено, що кращу збереженість товарних та технологічних показників якості насіння сої сортів ‘Аннушка’, ‘Медісон’, ‘Ентерпрайс’, забезпечує зберігання його в охолодженому стані за температури 0…+ 5 °С.


Full Text: PDF