Наукові конференції України, VIII МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ЯКІСТЬ ЗЕРНА ГІБРИДІВ КУКУРУДЗИ ЗАЛЕЖНО ВІД УМОВ ВИРОЩУВАННЯ ТА ЗБЕРІГАННЯ
А. В. Бобер, М. Р. Лаврук, О. О. Бобер

Остання редакція: 2020-04-20

Тези доповіді


Кукурудза – одна з рентабельних та важливих культур, оскільки її використовують як на корм худобі, так і  для продовольчих і технічних потреб. Урожайність кукурудзи перевищує всі інші зернові, крім того, вона майже не має відходів, адже використовується зерно, листя, стебла, стрижні початків і навіть коріння. Сучасні технології якісного зберігання зерна передбачають повний комплекс захисту зернової маси, фокусуючись на забезпеченні належних умов, основні з яких: температура, вологість, тривалість зберігання. Зберігання зерна є одним з визначальних факторів стабілізації і збільшення зерновиробництва в Україні. Під час зберігання якість зерна змінюється залежно від первинної якості та проходять фізіологічні процеси, які тягнуть за собою зміну товарних і технологічних показників якості та втрати маси.

Для дослідження динаміки якості зерна гібридів кукурудзи ‘Феномен’, ‘KWS 2323’, ‘176×43’, ‘177×69’, ‘177×58’ залежно від умов вирощування та тривалості зберігання було обрано зерно 2018–2019 років урожаю, вирощене в умовах СГК «Улашанівський». Визначення якості зерна кукурудзи проводили у ННВЛ «Переробки продукції рослинництва» кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б. В. Лесика НУБіП України.

У результаті проведених досліджень встановлено, що за товарними та технологічними показниками якості зерно досліджуваних гібридів кукурудзи відповідало вимогам діючого стандарту і було придатне для використання за різним цільовим призначенням. Більшою врожайністю та технологічною цінністю характеризувалися гібриди кукурудзи ‘Феномен’, ‘KWS 2323’. Вихід крохмалю з 1 га посіву за однакових умов вирощування залежав від урожайності та вмісту даних компонентів у зерні кукурудзи досліджуваних гібридів. Більший вихід крохмалю 7008–11025 кг з 1 га посіву забезпечили гібриди кукурудзи ‘Феномен’, ‘KWS 2323’. Зміни товарних та технологічних показників якості зерна кукурудзи залежать від строку та умов зберігання. Встановлено, що за критичної вологості до 12 місяців більш економічно вигідно зберігати зерно кукурудзи за нерегульованого температурного режиму.

Суттєвих відмінностей у зміні товарних та технологічних показників  у процесі зберігання зерна кукурудзи різних гібридів нами не встановлено. Однак, вищими товарними та технологічними показниками якості характеризувалося зерно кукурудзи гібридів ‘Феномен’, ‘KWS 2323’. Нижчими показниками якості характеризувалося зерно кукурудзи гібриду ‘177×69’. Проміжне місце займали гібриди кукурудзи ‘176×43’ та ‘177×58’.


Full Text: PDF