Наукові конференції України, VIII МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
РЕАЛІЗАЦІЯ ГЕНЕТИЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ГІБРИДІВ БУРЯКУ ЦУКРОВОГО ЗАЛЕЖНО ВІД ВПЛИВУ РОДЮЧОСТІ ҐРУНТУ І УДОБРЕННЯ
Л. В. Вишневська, С. В. Рогальський, А. О. Січкар, В. С. Кравченко

Остання редакція: 2020-04-20

Тези доповіді


Передумовою до проведення наших досліджень було те, що сорти і гібриди с-г культур в залежності від генетичного походження мають різну реакцію на рівень родючості ґрунту і удобрення. Особливо це актуально для Лісостепу України, де велике різномаїття староорних земель, а оптимальний агрохімічний фон не завжди можливо створити взв’язку з низьким рівнем застосування добрив. Вирішення цих питань також актуально і при біологічному землеробстві.

При сучасних умовах вимоги до різних сортів і гібридів в залежності від способу використання неоднакові і реалізувати повністю їх потенціал не вдається. Велике значення для підвищення продуктивності, ефективності віддачі одиниці посівної площі може мати вирощування різних сортів і гібридів польових культур в залежності від рівня родючості ґрунту на кожній земельній ділянці. Потенціал продуктивності рослин тільки на перший погляд є природною властивістю. Фактично продуктивність сучасних сортів і гібридів польових культур є результатом виявлення високої їх кваліфікації і оснащеності.

Формування врожайності відбувається через складні біологічні механізми процесів росту і розвитку рослин нерозривно з умовами навколишнього середовища, які постійно змінюються. Тому основними групами факторів, які визначають рівень урожайності і її стабільності є з одної сторони генотип сорту чи гібриду, а з іншої – кліматичні умови вирощування.

У досліді вирощували гібриди цукрових буряків вітчизняної та зарубіжної селекції: ʻУкраїнський ЧС–70ʼ, ʻУманський ЧС–72ʼ, ʻКВ–барʼ, ʻАріанаʼ, ʻЛенораʼ, ʻКрістеллаʼ.

Дослідженням встановлено, що рослини цукрових буряків у порівнянні з іншими культурами використовують поживних елементів протягом вегетації в значно більших кількостях. Цікавим є те, як реалізується генетичний потенціал гібридів цукрових буряків. Найвища врожайність коренеплодів цукрових буряків у досліді була в гібридів ʻКрістеллаʼ – 53,6 т/га, ʻАріанаʼ – 55,1 т/га, цукристість – в гібридів ʻУкраїнський ЧС–70ʼ, ʻЛенораʼ, ʻАріанаʼ – 15,4–17,7%. У варіанті без добрив найрезультативнішими були гібриди ʻУкраїнський ЧС–70ʼ та ʻКВ– барʼ.

На прикладі сучасних високопродуктивних гібридів яскраво проявляється реалізація їх генетичного потенціалу. Так, якщо в перших ротаціях досліду урожайність коренеплодів цукрових буряків була в межах 21,5–38,2 т/га, то сучасні гібриди реалізуються набагато краще – до 53,6–55,1 т/га.


Full Text: PDF