Наукові конференції України, VIII МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ВПЛИВ ГЕРБІЦИДІВ НА УРОЖАЙНІСТЬ СОНЯШНИКА
Р. А. Вожегова, А. М. Влащук, О. С. Дробіт

Остання редакція: 2020-04-20

Тези доповіді


Однією з головних загроз для отримання високих врожаїв насіння  соняшника є бур’яни. Їх шкодочинність головним чином полягає в конкуренції з культурними рослинами за вологу та поживні речовини. Втрати врожаю внаслідок масового зараження бур'янами можуть бути більш ніж значними і виражатися також в зменшенні маслянистості культури, зниженні стійкості до захворювань.

Тому метою наших досліджень було вивчення реакції сучасних гібридів соняшнику на дію гербіцидів в незрошуваних умовах південної степової зони України.

Дослідження проводили впродовж 2017–2019 рр. в умовах Інституту зрошуваного землеробства НААН. Ґрунт дослідної ділянки темно-каштановий, середньосуглинковий. Фактор А (гібрид): ʻДарійʼ, ʻЯсонʼ, ʻХазарʼ, ʻАртурʼ. Фактор В (гербіцид): контроль (без обробки гербіцидами); (ацетохлор, 900 г/л) – 1,7 л/га + (прометрин, 500 г/га) – 2,0 л/га (після сівби, до появи сходів); (імазамокс, 16,5 г/л + імазапір 7,5 г/л) – 2,2 л/га (у фазу 2-4 листків бур’янів); (імазамокс, 26,0 г/л) – 1,5 л/га (у фазу 2-8 листків соняшника). Використання препаратів гербіцидної дії вплинуло на врожайність соняшника, яка, у середньому, за три роки проведення досліджень, коливалася від 2,06 до 3,05 т/га.

Встановлено, що врожайність досліджуваних гібридів соняшнику, перш за все, формується та визначається їх генетичними особливостями. Тому гібрид ʻЯсонʼ (фактор А), в середньому, за період проведення досліджень сформував максимальну середню урожайність – 2,77 т/га, в той час як гібриди ʻДарійʼ, ʻХазарʼ та ʻАртурʼ – 2,64 т/га, 2,40 та 2,39 т/га, відповідно.

Застосування препаратів гербіцидної дії (фактор В) загалом сприяло підвищенню врожайності насіння соняшника, відносно варіантів контролю, на 8,09‑26,56%. Найбільшу прибавку врожаю насіння всіх вивчаємих гібридів культури отримали за варіанту внесення препаратів (імазамокс, 16,5 г/л + імазапір 7,5 г/л) – 2,2 л/га. Ефективність застосування даного варіанту гербіцидного захисту пояснюється тим, що застосовували два види діючої речовини, які підсилювали дію один одного.

Середня урожайність насіння культури за використання гербіцидів з діючою речовиною імазамокс, 16,5 г/л + імазапір 7,5 г/л становила 2,76 т/га, що на 0,10-0,26 т/га більше, ніж за інших варіантів використання гербіцидів та на 0,48 т/га більше, порівняно з варіантами контролю.

На основі проведених досліджень ми дійшли висновку, що максимальну врожайність насіння соняшнику – 3,05 т/га можна отримати за сівби гібриду ‘Ясон’ та застосуванні препаратів (імазамокс, 16,5 г/л + імазапір 7,5 г/л) – 2,2 л/га.


Full Text: PDF