Наукові конференції України, VIII МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ТОВАРНОСТІ БУЛЬБ КАРТОПЛІ ЗА ТРИВАЛОГО ЗБЕРІГАННЯ
В. І. Войцехівський, І. О. Коломієць

Остання редакція: 2020-04-20

Тези доповіді


Під час закладання на тривале зберігання бульби оцінюють відповідно вимог стандарту та наявності різних пошкоджень (механічних, хворобами і шкідниками) прогнозуючи максимальну тривалість зберігання з найменшим зниженням загальної товарності.

Загально відомо, що за несприятливих погодних умова, невідпрацьованих режимів агрегатів під час збирання, транспортування і закладання на зберігання може утворюватись до 30‑40% потенційно небезпечних бульб. Згідно даних різних дослідників за порушення режиму зберігання, якість продукції може істотно знижуватись внаслідок утворення технічного і абсолютного браку, що створює загрозу утворення низькотованої партії, яку можливо буде реалізувати на технічні цілі за зниженою вартістю

Досліди виконували на кафедрі технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. Б.В. Лесика НУБіП України. Бульби картоплі закладені на зберігання в спеціалізоване сховище. На зберігання закладались бульби з незначними механічними пошкодженнями (які допускаються стандартом) та з початковим незначним ураженням фомозом, спостереження проведені до 25.12.19 р. При визначенні якості бульб картоплі аналізували такі види втрат: пpиpодні втрати, абсолютний брак, технічний брак та загальні втрати.

Під час ревізії у грудні виявлено, що збереженість товарності у бульб з механічними пошкодженнями сортів ʻКарленаʼ та ʻПірольʼ склала майже 100%, а у сорту ʻСільванаʼ виявлено 4,5% технічного браку. В той же час лише бульби сорту ʻСільванаʼ мали початкову стадію фомозу і 2% технічного браку.

Отже, в результаті проведених досліджень виявлено, що при зберіганні бульб зі незначними механічними пошкодженнями і незначним ураженням фомозу їх доцільно зберігати до нового року, і перевагу надавати сортам ʻКарленаʼ та ʻПірольʼ, тому що ці сорти мають високу товарність після зберігання (менше 2% технічного браку і абсолютного браку. На основі попереднього прогнозу при подальшому зберіганні можуть спостерігатись більш істотні втрати товарності і тому подальше зберігання є не доцільним. В результаті аналізу отриманих даних виявлено, що під час зберігання бульб картоплі досліджуваних сортів, як з механічними пошкодженнями, так і уражених фомозом, повільно відбуваються процеси розвитку хвороб та зниження товарності.


Full Text: PDF