Наукові конференції України, VIII МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ БІОМЕТРИЧНИХ ПОКАЗНИКІВ СОРТІВ СОЇ ЗАЛЕЖНО ВІД ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ В УМОВАХ ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ
С. В. Григоренко

Остання редакція: 2020-04-20

Тези доповіді


Однією з головних умов підвищення ефективності вирощування сої є розробка та впровадження у сільськогосподарську практику новітніх прийомів підвищення її продуктивності, що є важливою і актуальною проблемою. А отже, оптимізація доступу рослин до факторів навколишнього середовища та елементів технології вирощування можлива за умови ефективного застосування гідрогелю AQUASORB в комплексі з добривом Паросток (марка 20) та регуляторами росту. А знання особливостей зміни біометричних параметрів рослин якраз і важливі в контексті розуміння впливу факторів досліду.

Для проведення досліджень були використані сорти сої ‘Устя’, ‘Кано’ та ‘Гєба’. За місяць до сівби сої вносили вологоутримувач – гідрогель «Аквасорб» (Aquasorb) в дозі 300 кг/га стрічками шириною 10 см в зону майбутнього рядка. Органічне добриво «Паросток» (марка 20) застосовували двічі: перше підживлення у фазу 3-5 листків та друге у фазу 9‑11 листків. Регулятори росту «Вермистим Д» і «Агростимулін» вносили у фазу бутонізації.

Дослідження виявило позитивний вплив застосування регуляторів росту на загальне підвищення висоти рослин. Так, за використання Вермистим Д в сорту ‘Устя’ їх висота збільшувалась на 0,7‑3,0 см, в за внесення Агростимуліну – 0,2‑3,7 см. В той же час  використання регуляторів росту незначно сприяло зростанню кількості квіток на одну рослину. Так, в сорту ‘Устя’ на 0,1‑1,0 шт., ‘Кано’ відповідно на 0,0-1,0 шт., а в сорту ‘Гєба’ – 0,0‑0,8 шт. За  використання Вермистим Д на рослинах сорту ‘Устя’ кількість бобів відповідно зростала на 0,4-1,0 шт., в за внесення Агростимуліну – 0,3‑2,2 шт. В сорту ‘Кано’ відповідно на 0,0‑1,1 шт. та 0,3‑1,4 шт., а в сорту ‘Гєба’ – 0,3‑1,1 шт. та 0,6‑1,9 шт. відповідно. В комплексі з іншими факторами ефективність впливу регуляторів росту була вищою. У середньому за роки досліджень в сорту ‘Устя’ максимальна кількість зерен формувалась за умови підживлення добривом Паросток (марка 20) та застосування регуляторів росту Вермистим Д – 36,2 шт., та Агростимулін – 35,5 шт. Застосування  добрива Паросток (марка 20) сприяло збільшенню висоти прикріплення нижнього бобу в сорту ‘Устя’ на 0,6‑2,4 см, а в сортів ‘Кано’ та ‘Гєба’ ці параметри зростали відповідно на 1,0‑2,4 та 0,4‑1,7 см. А от за застосування регуляторів росту значних змін в висоті прикріплення нижнього бобу не було відмічено. Максимальні параметри маси 1000 насінин для сорту ‘Устя’ спостерігались на варіанті застосування гідрогелю AQUASORB, органічного удобрення Паросток (марка 20) позакореневе підживлення в фазу 3-5 листків + 2-ге підживлення в фазу 9‑11 листків та регулятора росту Агростимулін  – 160,3 г, а у сорту ‘Кано’ відповідно за аналогічних варіантів досліду – 166,8 г, а в сорту ‘Гєба’ за використання регулятора росту Вермистим Д – 193,7 г.


Full Text: PDF