Наукові конференції України, VIII МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
АСПЕКТИ ВИКОРИСТАННЯ ЕКОНОМІЧНОГО МЕХАНІЗМУ ЩОДО ЗЕМЕЛЬ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПРИЗНАЧЕННЯ
О. І. Дребот, М. Я. Височанська

Остання редакція: 2020-04-20

Тези доповіді


Земля в сільському господарстві є важливим елементом виробництва її ефективне використання значною мірою впливає на ефективність господарської діяльності загалом. На сьогоднішній день зростає потреба правильного функціонування земельних відносин в аграрному секторі особливо зростає з огляду на завдання нинішнього землекористування, яке передбачає створення економічно-раціональних механізмів використання земель у сільському господарстві.

Використання землі в ринкових умовах обумовлюється переходом від екстенсивного розвитку до інтенсивного розвитку галузі. Адже збільшення виробництва продукції рослинництва можливе лише на основі підвищення родючості ґрунтів при раціональному використанні ґрунтово-кліматичних ресурсів і засобів виробництва. На сучасному етапі господарювання необхідно розробляти й вирішувати моделі об’єктивних і суб’єктивних складових факторів на кінцевому результаті планування.

Варто відмітити, що на сьогоднішній день не сформовано інструменти, які б стимулювали ефективне використання земель у сільськогосподарському виробництві. Держава шляхом визначення правил відшкодування завданих збитків навколишньому природньому середовищі і земельним ресурсам формує модель реалізації виробництва валової продукції сільського господарства рослинництва. Застосування еколого-економічного механізму для ефективного використання земель сільськогосподарського призначення можна отримати, як суб’єктивну так і об’єктивну оцінку, враховуючи цілий етап факторів, а саме: економічних, екологічних, обсягів іноземних інвестицій, які дозволяють у майбутньому визначити напрями поліпшення якості угідь і підвищення ефективності їх використання.

Для вирішення цього питання необхідно впровадити один із чинників економічного механізму ефективного використання земель сільськогосподарського призначення – введення екоплатежів для землевласників та орендарів за погіршення якісного та екологічного стану ґрунтів. Оптимально було б введення заохочувальних економічних заходів для землевласників та орендарів, які здійснюють заходи з поліпшення якісного стану родючості ґрунту, субсидії, пільги – за умови підвищення вмісту гумусу та родючості ґрунту.


Full Text: PDF