Наукові конференції України, VIII МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ʻКУМАЧʼ – НОВИЙ СОРТ ТОМАТА СЕЛЕКЦІЇ ІНСТИТУТУ ЗРОШУВАНОГО ЗЕМЛЕРОБСТВА
Н. П. Косенко, К. О. Бондаренко

Остання редакція: 2020-04-20

Тези доповіді


У сучасних економічних умовах виробники все більше уваги приділяють новим високотехнологічним сортам і гібридам томата переважно зарубіжної селекції. Сортів і гібридів томата вітчизняної селекції, які б мали повний комплекс цінних ознак відповідно до напрямку використання та могли б конкурувати із зарубіжними аналогами, на даний час є недостатньо, тому їх створення є актуальною проблемою. В Інституті зрошуваного землеробства НААН (Херсонська обл.) ведеться селекційна робота з культурою томата впродовж 40-ка років. Метою селекційної роботи є створення нових сортів, що відповідають моделі сорту: потенційна врожайність 70–110 т/га, сорт промислового типу, адаптований до умов півдня України, з високою дружністю достигання, товарність плодів – 85–95%, зберігання товарних якостей на рослині впродовж 20–25 діб після масового достигання, плоди з відповідними фізико-механічні властивостями. Вченими Інституту зрошуваного землеробства НААН створено ряд сортів, сім із яких занесені до Реєстру сортів рослин, придатних до поширення в Україні: ‘Наддніпрянський 1’, ‘Кіммерієць’, ’Сармат’, ‘Інгулецький’, ‘Тайм’, ‘Легінь’, ‘Кумач’.

Сорт ‘Кумач’ – за строком дозрівання середньостиглий, вегетаційний період становить 112–116 діб. Рослина детермінантна, висотою 60–65 см, прямостояча, формує значну листкову поверхню. Лист за розміром – середній, двічіперистий, помірного зеленого забарвлення, з помірною глянсуватістю та пухирчатістю. Перше суцвіття закладається над 6–7 листком, наступні – через 1–2. Суцвіття просте. Фасціація першої квітки суцвіття відсутня. Квітконіжка не має відокремлюючий шар. Плоди овальної форми (індекс плода 1,2), кількість камер – 2–3, розташування камер – правильне. Рослини формують плоди масою 68–72 г, щільні, м’ясисті, у фазу масового достигання – червоного кольору, без зеленої плями біля плодоніжки. Плодоніжка не має колінця. Плоди мають добру транспортабельність і лежкість. Уміст у плодах сухої розчинної речовини становить 5,60–6,00%, цукру – 3,30–3,50%, аскорбінової кислоти – 21,60–22,50 мг/100 г. Залежно від умов вирощування загальна врожайність плодів за зрошення складає 75–95 т/га, товарність – 91–93 %. Сорт володіє відносною стійкістю до основних хвороб: Alternaria solani, Phytophthora infestans. Сорт характеризується зусиллям на відрив плоду від плодоніжки 1,850,09 кг (V=9,8%) та міцністю шкірки на проколювання 2395,0 г/мм2 (V=10,6%) і відповідає вимогам, що пред’являються до сортів, придатних для механізованого (комбайнового) збирання плодів. Призначення сорту – універсальне: для приготування салатів, виготовлення томатопродуктів (томат-паста, кетчуп), консервування, заморожування, в’ялення. Сорт ‘Кумач’ рекомендується для вирощування у відкритому ґрунті Степу та Лісостепу України.


Full Text: PDF