Наукові конференції України, VIII МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ФОРМУВАННЯ ВРОЖАЙНОСТІ КАРТОПЛІ НА ТЕРИТОРІЇ СХІДНОГО ПОДІЛЛЯ ЗА СУЧАСНИХ УМОВ ЗМІНИ КЛІМАТУ
Т. К. Костюкєвич

Остання редакція: 2020-04-20

Тези доповіді


Культура картоплі є для України однією з провідних сільськогосподарських культур. Численними дослідженнями встановлено, що картопля культурних сортів є рослиною помірного клімату, має велику пластичність, найбільш стійкі її врожаї отримують у районах середніх широт, що мають відносно невисоку температуру в період вегетації. Різноманітне використання картоплі зумовлено її цінними властивостями. Бульби містять білок високої якості, вітаміни та інші речовини, що робить його винятково важливим продуктом харчування.

Сучасне потепління, крім підвищення середньої температури, супроводжується змінами її річної та добової амплітуди, що може мати як позитивні, так і негативні наслідки. Так, збільшення тривалості безморозного періоду безумовно позитивний фактор, але скорочення періоду вегетації при підвищенні температури часто веде до зменшення врожаю.

В даній роботі надається оцінку впливу змін клімату на формування врожайності картоплі на території Східного Поділля. У виконаному дослідженні були використані розрахунки за допомогою регіональної кліматичної моделі RACMO2 для базових сценаріїв викидів ‑ RCP4.5 і RCP8.5, які є сценаріями середнього та високого рівня викидів парникових газів у атмосферу до 2100 року.

Для оцінки умов формування врожаю картоплі на території Східного Поділля була використана уточнена базова динамічна модель формування врожаю сільськогосподарських культур А. М. Польового.

Згідно розрахунків, за умовами кліматичних змін дата садіння картоплі очікується пізніше, ніж за середніми багаторічними значеннями, значного скорочення періоду вегетації не очікується.

Аналіз агрокліматичних умов вирощування картоплі показав, що за умов реалізації сценарію зміни клімату очікується перерозподіл та зменшення кількості опадів за міжфазні періоди вегетації, що пов’язано зі  здвигом настання фаз розвитку культури.

Також були розраховані показники фотосинтетичної продуктивності картоплі, це такі величини, як площа листя, чиста продуктивність фотосинтезу та приріст маси в період максимального розвитку рослини. Також розглядалась суха біомаса бульб рослини та врожай.

Проведене дослідження виявило певні тенденції в можливих майбутніх змінах врожайності. Так, за умовами кліматичних змін RCP4.5 очікується збільшення врожайності бульб картоплі на 31%, а за умовами кліматичних змін RCP8.5 очікується збільшення врожайності на 20%.

Враховуючи реакцією рослин на підвищення СО2 в умовах зміни клімату  вважаємо доцільним рекомендувати використовувати сучасні сорти та дуже відповідально віднестися до умов агротехніки, особливо до густоти садіння.


Full Text: PDF