Наукові конференції України, VIII МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ЕФЕКТ ГЕТЕРОЗИСУ ЗА КІЛЬКІСНИМИ ОЗНАКАМИ У ГІБРИДІВ ПЕРШОГО ПОКОЛІННЯ РІПАКУ ОЗИМОГО
Ю. О. Куманська

Остання редакція: 2020-04-20

Тези доповіді


Сучасна селекція ріпаку направлена на створення нових гібридів, які зможуть об’єднати в одному генотипі комплекс цінних господарських ознак, матимуть стійкість до біотичних та абіотичних чинників та підвищать економічну ефективність вирощування цієї культури. Чисельні дослідження показали перевагу гібридів першого покоління перед сортами, тому сьогодні створення гетерозисних гібридів є перспективним для більшості сільськогосподарських культур. Особливістю гібридів F1 є прояв ефекту гетерозису за окремими кількісними та якісними ознаками, що зумовлюється завдяки, гетерозиготному стану організму.

Вихідним матеріалом були п’ять гібридних комбінацій ріпаку озимого.

Метою наших досліджень було виявити прояв ефекту істинного, гіпотетичного та конкурсного гетерозису, за кількістю гілок першого та другого порядку в гібридів F1.

Оцінюючи гібриди F1 за кількістю гілок першого порядку можна виділити гібридні комбінації, які проявили ефект гетерозису. Найбільше отримано значення ознаки за схрещування сортів ʻНельсонʼ х ʻЧорний велетеньʼ (10,3 ± 0,9 шт.). Гіпотетичний гетерозис становив – 32,2%, справжній – 26,3% та конкурсний – 36,7% відповідно.

Також відмічено значний прояв справжнього гетерозису (23,4%) за кількістю гілок першого порядку за схрещування сорту французької селекції ‘Астрід’, як материнська форма з сортом-стандартом ‘Чорний велетень’. В отриманого гібриду F1 спостерігалося середнє варіювання цієї ознаки, За відношення до сорту-стандарту конкурсний гетерозис у гібриду склав – 22,6%, а до середнього значення батьківських форм – 36,1%.

За кількістю гілок другого порядку ефект істинного, гіпотетичного та конкурсного гетерозису показали чотири гібридних комбінацій, із п’яти досліджуваних гібридів. Лише за схрещування сортів ‘Нельсон’ х ‘Чемпіон’ України спостерігалася депресія за цією ознакою, гетерозис проявився лише за відношення до сорту-стандарту ‘Чорний велетень’.

За кількістю гілок другого порядку ефект істинного гетерозису коливався від 3,9% до 21,6% залежно від комбінацій схрещування.

Найвищий ефект гетерозису – 21,6% за кількістю гілок другого порядку виявлено у гібридній комбінації ʻАстрідʼ х ʻЧорний велетеньʼ. За характером успадкування кількості гілок другого порядку у даній гібридній комбінації спостерігали позитивне наддомінування ‑ 4,5, гіпотетичний гетерозис – 38,8%, а конкурсний – 20,7%. Гібриди F1, що проявили ефект гетерозису за кількістю гілок першого та другого порядку становлять практичний інтерес для селекції ріпаку озимого.


Full Text: PDF