Наукові конференції України, VIII МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
СТУПІНЬ ФЕНОТИПОВОГО ДОМІНУВАННЯ ТА КОМБІНАЦІЙНА ЗДАТНІСТЬ ЯЧМЕНЮ ОЗИМОГО ЗА ЕЛЕМЕНТАМИ СТРУКТУРИ ВРОЖАЙНОСТІ
А. А. Лисенко, В. М. Гудзенко

Остання редакція: 2020-04-20

Тези доповіді


Ефективність гібридизації для створення перспективного вихідного матеріалу значною мірою залежить від вдалого підбору компонентів схрещування. У зв’язку з цим практичне значення має інформація щодо характеру успадкування та комбінаційної здатності елементів структури врожайності. З цією метою в 2018/19 р. проведено дослідження батьківських компонентів та 24 F1 отриманих у неповній топкросній схемі. Структурним аналізом встановлено, що за продуктивним кущінням позитивним наддомінуванням характеризувались десять комбінацій (‘Тітус’ / ‘Паладін Миронівський’, ‘Абориген’ / ‘МІП Корсар’, ‘Scarpia’ / ‘МІП Корсар’ та ін.), проміжним успадкуванням – одна, негативним наддомінуванням – 13. За кількістю зерен у головному колосі позитивне наддомінування виявлено в шести комбінацій (‘Тітус’ / ‘Паладін Миронівський’, ‘Абориген’ / ‘МІП Корсар’, ‘Scarpia’ / ‘МІП Корсар’ та ін.), позитивне домінування – двох; проміжне успадкування та негативне домінування – шести, негативне наддомінування – чотирьох. За масою 1000 зерен позитивне наддомінування відмічено в 12 комбінаціях (‘Scarpia’ / ‘МІП Корсар’, ‘Фёдор’ / ‘МІП Гладіатор’, ‘Айвенго’ / ‘МІП Ясон’ та ін.), позитивне домінування – семи, проміжне успадкування – чотирьох, негативне наддомінування – одній. За масою зерен з рослини ступінь фенотипового домінування мав наступний характер прояву: позитивне наддомінування у семи комбінацій (‘Тітус’ / Паладін Миронівський’, ‘Scarpia’ / ‘МІП Корсар’, ‘Абориген’ / ‘МІП Корсар’ та ін.); позитивне домінування – трьох; проміжне успадкування та негативне домінування – чотирьох, негативне наддомінування – шести.

Високі ефекти загальної комбінаційної здатності (ЗКЗ) відмічено за продуктивним кущінням у генотипів ячменю озимого ‘Scarpia’, ‘Абориген’, ‘Maybrit’; за кількістю зерен з головного колоса – ‘Maybrit’, ‘Фёдор’, ‘Паллідум 5110’; за масою 1000 зерен – ‘Айвенго’, ‘Самсон’; за масою зерна з рослини – ‘Scarpia’, ‘Maybrit’, ‘Фёдор’, ‘Паллідум 5110’. Високу ЗКЗ за всіма досліджуваними елементами структури врожайності відмічено в сорту ‘Titus’. Серед тестерів високі значення ЗКЗ виявлено за продуктивним кущінням у сортів ‘МІП Дарій’, ‘МІП Корсар’, ‘Паладін Миронівський’; за кількістю зерен у головному колосі – ‘МІП Дарій’, ‘МІП Статус’, ‘Паладін Миронівський’; за масою 1000 зерен – ‘МІП Корсар’, ‘МІП Гладіатор’; за масою зерен з рослини – ‘МІП Дарій’, ‘МІП Статус’, ‘Паладін Миронівський’. Отримані в 2018/19 р. особливості за успадкуванням та проявом ЗКЗ буде перевірено в 2019/20–2020/21 рр.


Full Text: PDF